Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι νέοι βουλευτές της Βοιωτίας



Ριζικές είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και στη Βοιωτία με το ψηφοδέλτιο  ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο που είναι ο μεγάλος νικητής να κάνει την έκπληξη για πολλούς και να επικρατεί με διαφορά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Συνολικά στη Βοιωτία κλήθηκαν στις κάλπες 110698 ψηφοφόροι, από αυτούς ψήφισαν 77.755 με την αποχή να φτάνει μόλις στο 29,76%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν 1,54% και των λευκών 0,49%.
Πιο συγκεκριμένα
από τα κόμματα που μπαίνουν στη νέα Βουλή σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με 14781 ψηφοδέλτια έφτασε στο 19,40% και εκλέγει ένα βουλευτή τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννη Σταθά. Η Ν.Δ. με 11.258 και ποσοστό 14,78% ως πρώτο κόμμα Πανελλαδικά εκλέγει τρείς βουλευτές τους Γιάννη Καράμπελα, Ευάγγελο Μπασιάκο και τον Ανδρέα Κουτσούμπα. Έτσι στη Βουλή μπαίνουν τρείς βουλευτές από τη Λιβαδειά και ένας από τη Θήβα.
Τρίτο κόμμα χωρίς να εκλέγει βουλευτή είναι με 9105 ψήφους και 11,95% το ΠΑΣΟΚ με την Βάσω Τσόνογλου να προηγείται και να ακολουθεί ο Γιώργος Ζιώγας. Ακολουθούν ελάχιστα πίσω οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με 9098 ψηφοδέλτια και 11,94%, το ΚΚΕ με 6975 και 9,16%, ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή με 6234 και 8,18% και στην έβδομη θέση η ΔΗΜΑΡ με 5094 και 6,69%.
Τόσο τα κόμμα όσο και οι βουλευτές όπως φαίνεται και από τις πρώτες  δηλώσεις του γνωρίζουν ότι το μέλλον είναι δύσκολο και τα μηνύματα της κάλπης πολλά.
«Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους εμένα και τους συνυποψηφίους μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, τη Γιώτα Πούλου, το Νίκο Θηβαίο, το Δημοσθένη Πελώνη, το Δημήτρη Αλεξάνδρου και τη Σοφάι Χατζή», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σταθάς και πρόσθεσε: «Δώσαμε ένα δύσκολο αγώνα και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε φέροντας το ψηφοδέλτιο πρώτο στη Βοιωτία. Δώσαμε ένα αγώνα απέναντι σε συμφέρονται και σε νοοτροπίες και φυσικά το μήνυμα που πήραμε ήταν το μεγάλο όχι του κόσμου στο μνημόνιο και σε όλα τα απάνθρωπα μέτρα».
Όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάς «ο αγώνας συνεχίζεται και η περίοδος που ακολουθεί κρίσιμη». Αυτό όπως είπε «το γνωρίζουμε καλά όλοι και εμείς και ο κόσμος που μας τίμησε με την ψήφο του».
Ακολούθως σημείωσε: «Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».
Καταλήγοντας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας υπογραμμίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει πρόταση εξουσίας και οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες του τους αναλογούν ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο».
Από τη Ν.Δ. ο Γιάννης Καράμπελας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Βοιωτικό λαό που για άλλη μια φορά έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου σε αυτή τη δύσκολη εποχή». Αφού τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό «να προταχθεί πάνω απ΄ όλα το εθνικό συμφέρον» συνέχισε «με δεδομένη την αλλαγή εποχής κλείνει ο κύκλος της μεταπολιτευτικής περιόδου και τα αποτελέσματα χρίζουν προσεκτικής ανάλυσης διότι περιέχουν πολλά μηνύματα. Πάνω από όλα πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι πολιτικοί ότι η σχέση ψηφοφόρου και πολιτικού δεν είναι δεδομένη».
Όσον αφορά στο πρόσωπό τους υπογράμμισε «Και από τη νέα θέση που θα υπηρετήσω θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό όλων των Βοιωτών και όλων των Ελλήνων».
Να σημειωθεί τέλος ότι άλλος ένας Βοιωτός θα είναι στη νέα Βουλή. Πρόκειται για τον Μιχάλη Γιαννάκη τον Γραμματέα του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» που καταλαμβάνει μια έδρα ως δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Πάνου Καμμένου.
 Ν.Δ.
Σχετικά τώρα με τις τακτικές των κομμάτων φάνηκε ότι απέτυχε παταγωδώς το «πείραμα» – «μεταγραφή» της Άριας Αγάτσα από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ αφού η ίδια κατέλαβε μόλις την 4η θέση παρά τις εμφανίσεις της με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ενώ δεν συνεισέφερε όπως περίμεναν ορισμένοι στη συσπείρωση της Ν.Δ. αλλά ούτε και στη άνοδο των ποσοστών του κόμματος που κατέληξε δεύτερο με διαφορά από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Βεβαίως όπως αποδείχθηκε μεγάλη ήταν και η απώλεια της Σωτηρίας Μαυράκη που μετά την πόρτα εξόδου που της έδειξε η Ν.Δ. στελέχωσε το ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ.
Αντίθετα ο κόσμος έδειξε να εμπιστεύεται τις σταθερές αξίες βάζοντας άνετα αυτή τη φορά (παρά τα ποσοστά) στη Βουλή τον Γιάννη Καράμπελα που όλο το προηγούμενο διάστημα είχε σηκώσει στους ώμους του το βάρος της παράταξης.
 ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ το βάρος της πολιτικής του κόμματος και της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα απ΄ ότι φαίνεται σήκωσαν η Βάσω Τσόνογλου και ο Γιώργος Ζιώγας ενώ ακολούθησε ο Μίμης Αγγέλου. Οι υπόλοιποι τρείς ο Γιάννης Σωτηρίου, ο Μίμης Νταλιάνης και ο Ναυσικά Γεντίκη δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών που αποδείχτηκαν τεράστιες για να τις αντιμετωπίσουν.
 ΣΥΡΙΖΑ
Για το πρώτο κόμμα στη Βοιωτία τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οι συμμετοχές στο ψηφοδέλτιο του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ προέδρου του Ε.Κ. Λιβαδειάς Γιάννη Σταθά που αποδείχτηκε ότι οι πολίτες εκτίμησαν την μέχρι σήμερα στάση και τους αγώνες του αλλά και της Γιώτας Πούλου ήταν καθοριστικές με την συμβολή τους στα ήδη αυξημένα ποσοστά του κόμματος που με τις θέσεις του και την πρόταση εξουσίας που κατέθεσε βρήκε ανταπόκριση στο λαό.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.