Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αλέξης Τσίπρας, ο μόνος που μιλάει λογικά για την Ελλάδα και το ευρώ

"Ο αριστερός ηγέτης έχει κάνει τις αγορές να ανησυχούν αλλά το κάλεσμά του να δοθεί στην Ελλάδα ένας ρεαλιστικός τρόπος για να μείνει στο ευρώ είναι λογικό",σχολιάζει ο Richard Ehrman στη στήλη του για το "The Week".
Ο αρθρογράφος ξεκινά λέγοντας πως την περασμένη βδομάδα βρέθηκε σε μια ελληνική τράπεζα. Τα υποκαταστήματα τραπεζών είναι το δεύτερο meeting point των επιχειρηματιών μετά τις καφετέριες στην Ελλάδα, όπου συναντώνται για να συζητήσουν.
"Στο δικό μου τοπικό υποκατάστημα θα μπορούσε ο καθένας να αισθανθεί την εμπιστοσύνη που εξασθενεί. Ο μόνος πελάτης μετά από μένα ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος κατέθεσε 40 ευρώ. Μόλις είπε τι θέλω, ο υπάλληλος έκανε μια σύντομη και διακριτική κλήση, κάτι που ποτέ δεν συνηθίζουν. Έπειτα άνοιξε συρτάρι και μου έδωσε σκυθρωπός το χρηματικό ποσό που είχα ζητήσει", λέει και συμπληρώνει ότι έξω ο ήλιος έλαμπε αλλά η αίσθηση της απογοήτευσης και της απελπισίας ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλη.
Όποιον φίλο και να έβρισκα στο δρόμο είτε θα είχε μείνει άνεργος είτε το εισόδημά του θα είχε μειωθεί σημαντικά.
Δείτε τι αναφέρει αρθρογράφος του "The Week" για τον Αλέξη Τσίπρα 

Ακόμα και τους φόρους δεν μπορείς να αποφύγεις στην Ελλάδα. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει τριπλασιαστεί. Καθώς πληρώνεται μέσω του ρεύματος, ο μοναδικός τρόπος να τον αποφύγεις είναι να κόψεις το ρεύμα.

Στην επαρχία, καλλιεργούν λαχανικά και τρέφουν κοτόπουλα, και ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στη γη ολοένα και αυξάνεται. Στην Αθήνα, πάλι υπάρχουν τα συσσίτια. Διαβάζουμε παράλληλα για την άνοδο του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτό όμως που επικεντρώνεται ο αρθρογράφος είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ταρακούνησε τις αγορές και την ΕΕ.
"Για αυτούς, ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εμπνέει κίνδυνο επειδή έχει δεσμευτεί να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.
Μόνος του ανάμεσα σε κορυφαίους πολιτικούς ηγέτες, η δύναμη του Τσίπρα είναι ότι είναι προετοιμασμένος να πει δύο βασικές αλήθειες:
*Πρώτον, ότι εάν η ΕΕ θέλει πραγματικά να σπρώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ, θα έπρεπε να είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό αν όχι χρόνια από το να το αφήνει για την τελευταία στιγμή.
*Δεύτερον, ότι αυτό που απαιτούν είναι οικονομικά και πολιτικά αδύνατο και δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε για το αντίθετο".
Παράλληλα, σημειώνει πως όπως ο ίδιος ο Τσίπρας επισημαίνει αν αντιμετωπίσουμε τις νέες εκλογές ως ένα δημοψήφισμα, το ερώτημα δεν θα είναι εάν η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.
"Με το ενιαίο νόμισμα στην παρούσα εύθραυστη κατάσταση, θα μπορούσε πολύ εύκολα το ερώτημα να γίνει κατά πόσο η ίδια η ευρωζώνη επιβιώνει.
Θέλει πραγματικά η υπόλοιπη Ευρώπη να αποφασίσει για κάτι τέτοιο η Ελλάδα;
Όλοι γνωρίζουν ότι οι βασικές αρχές δεν θα έχουν αλλάξει και θα υπάρξει μόνο μια άλλη κρίση, πιθανώς μεγαλύτερη".
"Υπό αυτό το πρίσμα, η απαίτηση του Τσίπρα πως η ΕΕ θα πρέπει να τους βοηθήσει με έναν ρεαλιστικό τρόπο ώστε να παραμείνουν στο ευρώ ξαφνικά αρχίζει να βγάζει νόημα", καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.