Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το Κράτος Online


Σε αυτό το αφιέρωμα του PC World εστιάζουμε στις καλύτερες και δημοφιλέστερες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας μας, που σας βοηθούν να γλιτώσετε χρόνο, χρήμα και... νεύρα!
Ουρές στα ταμεία, στις εφορίες, στα ΚΕΠ. Κυριαρχεί εκνευρισμός, κάποιοι υπάλληλοι είναι αγενείς και γενικά πρέπει να χάσετε πολλές ώρες για να κάνετε (αν τελικά τα καταφέρετε) τη δουλειά σας. Εκτός... και αν εμπιστευτείτε τις αρκετές καλές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) της χώρας μας, οι οποίες χρόνο με το χρόνο όχι μόνο γίνονται πληρέστερες, αλλά παρέχουν και διάφορα σημαντικά οικονομικά κίνητρα (μέχρι και πρόστιμα μπορείτε να γλιτώσετε). Στις αμέσως επόμενες σελίδες εστιάζουμε στις καλύτερες και δημοφιλέστερες (λόγω αντικειμένου) υπηρεσίες, δείχνοντάς σας παράλληλα πώς μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε στο έπακρο.

EΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΔΕΔΟΜEΝΑ αφενός ότι το Internet δεν αποτελεί πλέον κάποιο εξωτικό αγαθό για λίγους, αφετέρου ότι οι διά ζώσης συναλλαγές με το Δημόσιο δεν είναι ό,τι καλύτερο (μία “καλημέρα” χάθηκε να πει κάποιος;), χρόνο με το χρόνο οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποκτούν μία ολοένα αυξανόμενη δυναμική. Δυναμική που φέρνει στους πολίτες ενημέρωση και χρήσιμες υπηρεσίες, οι οποίες διευκολύνουν την ολοκλήρωση απλών ή σύνθετων διαδικασιών, από την έκδοση ενός πιστοποιητικού γέννησης μέχρι την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Τα πλεονεκτήματα όμως του e-government (ηλεκτρονική διακυβέρνηση) δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω.Αντιθέτως, μέσω ενός προσεκτικού συνδυασμού υποδομής, εργαλείων και τεχνολογιών είναι δυνατόν να αναβαθμιστεί συνολικά η λειτουργία των κρατικών/δημόσιων υπηρεσιών, να εξοικονομηθούν χρόνος και χρήμα, αλλά και να ενισχυθούν η διαφάνεια και η υπευθυνότητα, έννοιες που στις μέρες μας έχουν αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Οι περισσότερες κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν εδώ και χρόνια ξεκινήσει σχετικές προσπάθειες, εστιάζοντας στην πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Άλλωστε, αμφότεροι έχουν πλέον εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες και απαιτούν εύχρηστες υπηρεσίες, που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες τους και είναι διαθέσιμες 24/7.

Δεν πρόκειται για εύκολο εγχείρημα, καθώς, μεταξύ άλλων, απαιτούνται σημαντικές οργανωτικές αλλαγές, εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και, φυσικά, υλοποίηση ενός κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στεγανές πολιτικές ασφάλειας, πλούσιο περιεχόμενο και σύγχρονη υποδομή.  

Η e-Ελλάδα
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η πραγματικότητα των ελληνικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Βλέπετε, ενώ, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ηλεκτρονική κάρτα ασθενή ή κάποιο online σύστημα επικοινωνίας μεταξύ πολλών βασικών φορέων, έχουμε -και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια- μία από τις καλύτερες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων.

Ακόμα, διατίθενται αρκετές επιμέρους υπηρεσίες, σε επίπεδο τόσο κράτους όσο και δήμου, οι οποίες μήνα με το μήνα βελτιώνονται σημαντικά. Μπορούμε, δηλαδή, να αποφύγουμε εντελώς τις επισκέψεις στις δημόσιες υπηρεσίες; Μονολεκτικά η απάντηση είναι όχι, ωστόσο μπορούμε να τις μειώσουμε - και μάλιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, μπορούμε να κερδίσουμε, εκτός από χρόνο, και χρήματα, αφού το κράτος παρέχει εκπτώσεις για τη χρήση κάποιων υπηρεσιών (π.χ. μείωση φόρου εάν η δήλωση γίνει ηλεκτρονικά). Στη συνέχεια εστιάζουμε στη διαδικασία εγγραφής και χρήσης του συστήματος TAXISnet, στις υπηρεσίες online των ΚΕΠ και του ΑΣΕΠ, καθώς και σε κάποιες συμπληρωματικές εφαρμογές που αξίζουν την προσοχή σας.

Εκτός από ευκολία και οικονομία, οι υπηρεσίες e-government μπορούν να διασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό θέματα διαφάνειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων σε δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία από το web site http://www.opengov.gr, οι οποίες ήταν διαθέσιμες για κάθε πολίτη. Γενικότερα, όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, το Internet μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μέσο διαφάνειας και αξιοπιστίας, βάζοντας στο περιθώριο τυχόν πελατειακές σχέσεις.


Στη διεύθυνση http://labs.opengov.gr έχετε τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσετε τις δικές σας προτάσεις για το μέλλον του e-government στην Ελλάδα
Τους τελευταίους μήνες φαίνεται πως υπάρχει μία έντονη τάση προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο με το http://www.opengov.gr, στο οποίο αναφερθήκαμε, όσο και με το http://www.openbudget.gr, στο οποίο γίνονται κάποια σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, στη διεύθυνση http://labs.opengov.gr μπορείτε να καταθέσετε τις δικές σας προτάσεις για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ήδη κάποιοι συμπολίτες μας έχουν καταθέσει εκατοντάδες ενδιαφέρουσες ιδέες. Ελπίζουμε οι καλύτερες από αυτές να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον...

Όσο ακόμα δεν υπάρχουν όλες οι υπηρεσίες online, στη διεύθυνση http://www.gsis.gr/on_line_ypiresies/polites/e-entipa_files/entypa/e-docsold.html μπορείτε να βρείτε πολλά χρήσιμα έντυπα σε ηλεκτρονική μορφή


Εκτός από το κράτος, ορισμένοι δήμοι (όπως αυτός της Αγ. Παρασκευής στη διεύθυνση https://www.eagiaparaskevi.gr) παρέχουν αξιόλογες υπηρεσίες e-government


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.