Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πιέσεις από το ΔΝΤ, αντιδράσεις από ΓΣΕΕ


Δρακόντειες διατάξεις, λες και έχουν γραφτεί από το χέρι των επιτηρητών του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας «πιάνουν» ακόμη και τους ήδη συνταξιούχους.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (δεξιά), που θα συναντηθεί την επόμενη Παρασκευή με τους Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη.Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (δεξιά), που θα συναντηθεί την επόμενη Παρασκευή με τους Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη.Προβλέπουν δραστική μείωση των αποδοχών για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2018, από 10% (για τις χαμηλές αποδοχές) έως και 20%. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι καθιερώνει ενιαίο σύστημα. Οι εξαιρέσεις καθιστούν άδικες, άρα πιο σκληρές, τις επιδιωκόμενες αλλαγές.
*Η προώθηση του εν λόγω σχεδίου τελεί, ουσιαστικά, υπό την έγκριση των διεθνών ελεγκτών και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του ΔΝΤ στο πλαίσιο των νέων μέτρων (για τη διετία 2011-12) ώστε να ξεκλειδώσει η διεθνής βοήθεια. Παράλληλα, και φυσικά αντίρροπα από τα αιτήματα των εκπροσώπων των αγορών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ), κινούνται τα αιτήματα της ΓΣΕΕ και των συνδικάτων, που διεκδικούν την απόσυρση των μέτρων.
*Μάλιστα την Παρασκευή 23/4 το προεδρείο της Συνομοσπονδίας θα έχει συνάντηση με τους κυρίους Λοβέρδο και Κουτρουμάνη. «Αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο, θα κηρύξουμε αμέσως γενική απεργία για την επόμενη Δευτέρα 26 Απριλίου», προειδοποιεί ο Γ. Παναγόπουλος.
*Πάντως, και στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραμένουν οι ενστάσεις για την εισήγηση Λοβέρδου. Πολλοί υπουργοί επισήμαναν την ανάγκη για τη διατήρηση του «κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος». Απόσταση τηρεί και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης, κυρίως για την ηλικία καταβολής της κοινωνικής σύνταξης (65ο έτος) και το ύψος της ειδικής εισφοράς υπέρ των ελλειμματικών ταμείων στις αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ (που μπορεί να φτάσει και το 8%).

Ο δωδεκάλογος του ασφαλιστικού

Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό στο υπουργικό συμβούλιο δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένες διατάξεις, ούτε καν από ένα συνεκτικό πλαίσιο μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος εισηγήθηκε την ακόλουθη αρχιτεκτονική για τις συντάξεις του παρόντος και, κυρίως, του μέλλοντος.
Αν το μέλλον επιφυλάσσει περικοπές στις συντάξεις για τους σημερινούς συνταξιούχους η μοίρα προβλέπει «πάγωμα» αποδοχών, παρ' ότι έχουν προηγηθεί δύο χρόνια (2009-10) χωρίς αύξηση.
Αναλυτικά, ο νέος ασφαλιστικός χάρτης περιλαμβάνει:
1 Καθιέρωση βασικής σύνταξης η οποία θα είναι ονομαστικά 360 ευρώ. Θα θεσπιστεί τώρα και θα καταβάλλεται από το 2018, έπειτα από 8 έτη, όταν η αγοραστική δύναμη αυτών των ευρώ θα έχει περιοριστεί κατά περίπου 25%. Σε σημερινές τιμές δηλαδή είναι περί τα 270 ευρώ.
2 Αυτή η κοινωνική παροχή θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια. Ετσι, δεν θα την λαμβάνουν όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες (πλην συντάξεων) πηγές, όπως μερίσματα, ενοίκια κ.ά.
3 Η βασική σύνταξη θα είναι στο 65ο έτος. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των αναπηρικών συντάξεων και η εργασία σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ). Αλλά η σχετική λίστα θα αλλάξει από το 2011.
4 Οι συντελεστές αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη αλλάζουν. Πρόκειται για το συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα χρόνια εργασίας ώστε να προκύψει τι ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Σήμερα, με 35 χρόνια υπηρεσίας και συντελεστή 2%, η σύνταξη είναι το 70% των συντάξιμων αποδοχών (35Χ2). Με τις αλλαγές οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,9% για κάθε χρόνο κατά την πρώτη δεκαετία και θα αυξάνουν κατά 0,1 της μονάδας ανά 5ετία και μέχρι το 1,4% που θα ισχύει για τα έτη από το 31ο και μέχρι το 35ο.
Εισφορά αλληλεγγύης
Για το 36ο και 37ο θεσπίζεται ποσοστό 1,5% και για τα τρία επόμενα (38ο έως 40ό) ο συντελεστής αυξάνεται στο 1,6%. Με αυτά τα δεδομένα, τα ποσοστά της σύνταξης για 35ετία πέφτουν κάτω του 50% των συντάξιμων αποδοχών (από 70% ή 2% το χρόνο σήμερα). Απλώς η διαφορά περιορίζεται κάπως με την καταβολή της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος.
5 Από το φθινόπωρο προβλέπεται η επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, με ποσοστό κλιμάκωσης από 1% ώς 5% ανάλογα με τις αποδοχές.
6 Οι ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί) εξαιρούνται των διατάξεων του σχεδίου που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Γι' αυτή την κατηγορία αναμένεται να δοθεί νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Αμυνας.
7 Πέραν των χαμηλών συντελεστών αναπλήρωσης, επιπλέον απώλειες αναμένεται να προκύψουν από την διεύρυνση της βάσης υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Αντί για τη σημερινή τελευταία πενταετία (ΙΚΑ) ο υπολογισμός θα γίνεται αρχικά με βάση τους μισθούς της τελευταίας δεκαετίας (για όσους βγουν στη σύνταξη το 2018). Εν συνέχεια θα αυξηθεί.
Για όσους βγουν στη σύνταξη έως το 2018 πάντως θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα ως προς τους συντελεστές, οι εισφορές από το 2003 έως το 2012 (10ετία) θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα (2%) και οι εισφορές από το 2013 μέχρι το 2017 με το νέο (από 0,9% ώς 1,6%, αναλόγως των ετών ασφάλισης).
8 Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου κάτω των 55 ετών θα χάνουν τη σύνταξή τους εάν αναλάβουν εργασία, ενώ πάνω από αυτή την ηλικία θα περικόπτεται η σύνταξη άνω των 850 ευρώ κατά 70%.
9 Το ΕΚΑΣ (έως 230 ευρώ το μήνα) καταργείται από το 2018. Δεν αποκλείεται να έρθει στο μέλλον σαν διορθωτικό μέτρο για τις αδικίες του προωθούμενου σχεδίου.
10 Από το 2013, τα όρια ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο θα αυξηθούν (εξίσωση ορίων ηλικίας με τα αντίστοιχα ανδρικά) με την προσθήκη ενός έτους το χρόνο. Ωστόσο, θα έρθει άλλο νομοσχέδιο, αυτή τη φορά από τον κ. Παπακωσταντίνου.
11 Ισχύουν κανονικά οι προβλέψεις για τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας. Από το 2011, τα όρια ηλικίας των εργαζόμενων μητέρων του ιδιωτικού τομέα αναπροσαρμόζονται στο 51ο (με 18.5 έτη ασφάλισης στο 50ό έτος σήμερα) και από το 2013 των μητέρων-ασφαλισμένων στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών (στο 51ο έτος το 2013 με ανήλικο και 25ετή ασφάλιση).
12 Θα επιχειρηθεί νέος υπολογισμός των συντάξεων του ΤΕΒΕ (λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΕΕ), με στόχο την περικοπή των συντάξεων έως 30% (από 3,5% κατ' ανώτατο όριο σήμερα επί του εισοδήματος, που υπολογίζονται οι εισφορές, στο 2% για κάθε χρόνο). Την ίδια τύχη θα έχουν και οι συντάξεις της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που ξεπερνούν το όριο των 2.800 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.