Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αυτοκράτειρα Θεο-ντόρα...



Λώρη Κέζα
Την Ντόρα Μπακογιάννη την αποκαλούν συχνά «αυτοκράτειρα Θεοδώρα», παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με τη σύζυγο του Ιουστινιανού - πέραν του ότι μοιράζονται το ίδιο βαπτιστικό όνομα. Η μία υπήρξε φτωχή εταίρα που ανέβηκε ένα ένα τα σκαλοπάτια της εξουσίας και η άλλη είναι μια πορφυρογέννητη εκ γενετής αρχηγός. Φευ, η επικαιρότητα φέρνει κοντά τις δύο γυναίκες. Αποδείχθηκε πως μοιράζονται την ίδια επιμονή. Δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος.

Οταν ο Ιουστινιανός ήθελε να...
πάρει τα μπογαλάκια του και να φύγει από την Κωνσταντινούπολη λόγω της στάσης του Νίκα, η Θεοδώρα όρθωσε το ανάστημά της. Δεν πετιούνται έτσι εύκολα οι αυτοκρατορίες. Τι και αν ο Υπάτιος ήταν έτοιμος να ανεβεί στον θρόνο, τι και αν επικρατούσε βαθιά κοινωνική αναστάτωση από τη νέα φορολόγηση, εκείνη έβλεπε μπροστά της μόνο το στέμμα. Και το ξαναφόρεσε- πολύ γρήγορα μάλιστα.

Την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη οι κομματάρχες την αντιμετωπίζουν ως τελειωμένη μέσα στο ίδιο της το κόμμα. Ταυτόχρονα κάποια δημοσιεύματα αποκαλύπτουν δήθεν διεργασίες για νέο κεντροδεξιό σχήμα και διασπείρουν φήμες για δεκάδες πρόσωπα που προθυμοποιούνται να την ακολουθήσουν στον δρόμο που θα χαράξει. Στην πραγματικότητα όχι μόνο κόμμα δεν μπορεί να ιδρύσει αλλά θα δυσκολευόταν και να γεμίσει έναν ιππόδρομο, έστω μια ξενοδοχειακή αίθουσα, αν για λόγους εντυπωσιασμού διοργάνωνε πολιτική ομιλία. Κανείς δεν θέλει να είναι δίπλα στον ηττημένο, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ηττημένο σε πλαίσιο γενικότερης ήττας. Με τη Νέα Δημοκρατία να πιάνει τα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά της η αποτυχήσασα υποψήφια αρχηγός απευθύνεται σε πολύ στενό ακροατήριο, πολύ συρρικνωμένο σε σχέση με τους υποστηρικτές όσο ήταν δυνητική πρόεδρος.

Επειδή πολλά λέγονται για τον κύκλο της Μπακογιάννη, για τους υποστηρικτές της, ας τα βάλουμε κάτω να τα μετρήσουμε. Υπάρχει δίπλα της κανένα κορυφαίο στέλεχος;- και λέγοντας κορυφαίο δεν εννοούμε κάποιον που έχει προνομιακή σχέση με τα μίντια.

Υπάρχει δίπλα της κανένας κορυφαίος σύμβουλος, που θα μπορούσε να τη δασκαλέψει με σοφές παραινέσεις για τα οικονομικά; Υπάρχει δίπλα της κανένας κορυφαίος επιτελάρχης, από αυτούς που κάνουν ένα νεύμα και γεμίζουν μια πλατεία σημαιάκια; Το επιτελείο της έχει αραιώσει αριθμητικά και έχει εξασθενήσει ποιοτικά. Δευτεροκλασάτοι και ασήμαντοι αποτελούν πλέον τον κύκλο τής Μπακογιάννη. Αυτή είναι η λογική εξέλιξη των πραγμάτων. Αν λοιπόν έφευγε τώρα από το μαντρί, θα μπορούσε να φτιάξει ένα κόμμα τόσο μεγάλο όσο η Πολιτική Ανοιξη, τόσο επαναστατικό όσο το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών. Προσώρας η κυρία Μπακογιάννη δεν είναι επικίνδυνη, εξ ου και είναι απορίας άξιον γιατί ασχολείται μαζί της ο κ. Αντ. Σαμαράς.

Γιατί στις ομιλίες λέει έμμεσα ότι θα την απομακρύνει και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις λέει ότι θα τη διαγράψει;

Η κυρία Μπακογιάννη μοιάζει εντελώς αποδυναμωμένη.

Ασχολούμενος μαζί της ο κ. Σαμαράς τής δίνει αξία μεγαλύτερη από αυτήν που διαθέτει στην παρούσα φάση. Τι και αν απουσίασε από την Κεντρική Επιτροπή, τι και αν προσκαλεί θαυμαστές στις εξοχές, τι και αν εμφανίζεται μαζί με συμμάχους; Ποιος θα ασχολούνταν μαζί της, αν την αγνοούσε ο πρόεδρος του κόμματος; Ποιος θα ασχολούνταν μαζί της σε μια χρονική στιγμή που όλοι προβληματίζονται για το πορτοφόλι τους και τη δημοσιονομική τρύπα; Ποιος θα ασχολούνταν μαζί της, αν η κυρία Μπακογιάννη δεν ήταν πρώτη στις βυζαντινές μηχανορραφίες και στο πάθος της ανάρρησης στην εξουσία; Ο λόγος που τραβά την προσοχή είναι προφανής: υπάρχει ενδόμυχα ο φόβος της επανάκαμψης. Και δεν αναφερόμαστε σε μια αλλαγή δεδομένων εν ευθέτω χρόνω. Το χρονοδιάγραμμα είναι μακρό και ο κ. Σαμαράς ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι όλα ανατρέπονται, όλοι μεταπείθονται. Δεν θα την ξεφορτωθεί όμως αν τη διαγράψει.

Αντιθέτως, θα τη βρίσκει διαρκώς μπροστά του.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.