Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

TEΣΣΕΡΙΣ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ


Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαρούτσης(απο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής)

Από αυστηρή κρίση της ΕΕ και του ΔΝΤ θα περάσουν οι κινήσεις της κυβέρνησης σε Ασφαλιστικό, εργασιακό, προϋπολογισμό και ιδιωτικοποιήσεις μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών και με χρονικό ορόσημο τα μέσα Μαΐου, οπότε και θα αξιολογηθεί το κυβερνητικό έργο... 


Υπό το άγρυπνο μάτι των δύο οργανισμών το οικονομικό επιτελείο ξεκινά αγώνα δρόμου για να δώσει έμπρακτα δείγματα νοικοκυρέματος στα δημόσια οικονομικά και πιστής τήρησης των δεσμεύσεων με στόχο να περάσει με επιτυχία το «κρας τεστ» του πενταμήνου και να αποτρέψει τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων.Tέσσερις φάκελοι στο τραπέζι

Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξελιχθεί ομαλά το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου και η χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών θα γίνει με «εύλογο» κόστος. Στο στόχαστρο της ΕΕ και του ΔΝΤ έχουν μπει η μείωση των δαπανών για ασφάλιση και συντάξεις, η ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις, η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Με βάση τα κριτήρια αυτά θα αξιολογηθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο κρίσιμο ΕΚΟΦΙΝ στις 17 Μαΐου και σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις και καθυστερήσεις οι Βρυξέλλες θα επιβάλουν τη λήψη νέων μέτρων.

Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούν και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, που θα γνωμοδοτήσουν για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των κυβερνητικών παρεμβάσεων με βάση τα αποτελέσματα του πενταμήνου.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ανάγκη εφαρμογής σχεδίου ταχείας και αμέσου δράσεως έτσι ώστε μετά τις επιτυχείς εξετάσεις του Προγράμματος Σταθερότητας τον Μάρτιο να κερδηθεί και το επόμενο στοίχημα, πράγμα που θα δώσει χρονική και πολιτική ανάσα μέχρι τον επόμενο σταθμό που είναι στις αρχές του φθινοπώρου.

Το θέμα είναι με ποια πολιτικά και επικοινωνιακά μέσα θα μετριάσει τις αντιδράσεις και θα αποτρέψει τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων, καθώς τα προωθούμενα μέτρα θίγουν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ανατρέπουν κεκτημένα.

Εργασιακά
Στη ζυγαριά και οι συμβάσεις

Στο εργασιακό σχεδιάζονται ήπιες, σε πρώτη φάση, ανατροπές με σταδιακή επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας χωρίς την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το θέμα καίει και η κυβέρνηση θέλει σε αυτήν τη φάση να αποφύγει επιθετικές κινήσεις που θα προκαλούσαν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις και θα δημιουργούσαν ρήξεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Αργότερα και ανάλογα με τις εξελίξεις αναμένεται να προσεγγίσουν τον σκληρό πυρήνα των προτάσεων, κυρίως του ΔΝΤ που ζητά χαλάρωση των συλλογικών συμβάσεων με μείωση μισθών, ενίσχυση της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, σταδιακή απελευθέρωση των απολύσεων και μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις. Σε αντιστάθμισμα της μη εφαρμογής των σκληρών μέτρων η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, αρχής γενομένης από τη μη ανανέωση δεκάδων χιλιάδων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την κατάργηση θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε οργανισμούς και υπηρεσίες που θα συγχωνευθούν ή και θα καταργηθούν.

Ασφαλιστικό
Στον πυρήνα των ανατροπών

Τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα στο μέτωπο του Ασφαλιστικού βρίσκονται σε αρμονία τουλάχιστον με το πνεύμα των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς ο πυρήνας τους έγκειται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στον περιορισμό των παροχών υγειονομικής περίθαλψης και στη συμπίεση του ύψους των συντάξιμων αποδοχών. Στρατηγικός στόχος είναι ο περιορισμός των δαπανών του Δημοσίου για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, που θα απασφαλίσει η δημοσιονομική βόμβα.

Ιδιωτικοποιήσεις
Ρητές δεσμεύσεις

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει ρητές και μετρήσιμες δεσμεύσεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά ακόμα δε έχει ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τη λίστα των επιχειρήσεων. Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο πακέτο πώλησης μετοχών δημόσιων επιχειρήσεων και να καταργήσει τους κρατικούς περιορισμούς στη λειτουργία της αγοράς με αιχμή την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Προϋπολογισμός
«Ναρκοπέδιο» οι δαπάνες, συναγερμός για τις εισπράξεις ΦΠΑ

Το ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς τυχόν αποκλίσεις στα μεγέθη του θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου στις διεθνείς αγορές, θα βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες με τις Βρυξέλλες και θα οδηγήσουν μοιραία σε νέα επώδυνα μέτρα. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν από κοντά και σε καθημερινή βάση τις εξελίξεις στις δαπάνες και τα έσοδα, έτσι ώστε αν χρειασθεί να παρέμβουν άμεσα για τη διόρθωση των αποκλίσεων.

Στο σκέλος των δαπανών επιχειρούν με «νύχια και με δόντια» να περιορίσουν τις εκταμιεύσεις πόρων σε όλα τα επίπεδα με εξαίρεση τη μισθοδοσία, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους οργανισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την εκτέλεση προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αισθητή μείωση των κρατικών δαπανών που σε καμία, όμως, περίπτωση δεν προεξοφλεί τη μελλοντική τάση.

Στον τομέα των εσόδων υστέρηση καταγράφεται στις εισπράξεις από ΦΠΑ και αυτό έχει σημάνει συναγερμό. Πάντως είναι ακόμα νωρίς για οποιαδήποτε συμπεράσματα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς μια πρώτη ασφαλής εικόνα για τις δαπάνες και τα έσοδα θα υπάρχει στο πεντάμηνο. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον προϋπολογισμό εστιάζεται στα έσοδα που αναμένεται να επηρεασθούν καθοριστικά από το βάθος της ύφεσης και την κινητοποίηση του φοροελεγκτικού οργανισμού, ενώ διεθνείς αλλά και εγχώριοι οργανισμοί εκφράζουν επιφυλάξεις για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου.

Τα μεικτά κλιμάκια και οι έλεγχοί τους

Ακόμη και την... τελευταία κίνηση, υπουργών υφυπουργών και κυβερνητικών εν γένει, παρακολουθούν σε καθημερινή βάση οι εκπρόσωποι της τριάδας των «επιτηρητών».

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξακολουθούν, σε τεχνικό επίπεδο, να επιβλέπουν την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να δίνουν τα φώτα τους για την ταχύτερη μείωση των δαπανών. Είναι γεγονός ότι η «τριάδα» των επιτηρητών (με αρκετούς συνεργάτες η καθεμία) κατοικεί σχεδόν μόνιμα πια εν Αθήναις και επιβλέπει το «καρδιογράφημα» του κυβερνητικού έργου.

Οι εξελίξεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά «χαλαρώνουν» το πρόγραμμά τους. Συνομιλούν με υπηρεσιακούς παράγοντες, επεξεργάζονται τις απόψεις των υπουργών και μέχρι στιγμής έχουν «ανακαλύψει» αρκετά εμπόδια στην εφαρμογή του Προγράμματος - χωρίς ωστόσο να δηλώνουν ότι είναι ανυπέρβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.