Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ασφαλιστικό-εργασιακό το επόμενο μέτωπο


να νέο πακέτο παρεμβάσεων, αυτή τη φορά «διαρθρωτικών» με έντονο... άρωμα ΔΝΤ, που επικεντρώνονται στην αγορά εργασίας και στα «κλειστά» επαγγέλματα, «κρύβεται» πίσω από τις επίσημες διαβεβαιώσεις των ηγετών της Ε.Ε. ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης «επαρκούν».
Οι ηγέτες, στα συμπεράσματα της συνόδου της προηγούμενης εβδομάδας διευκρινίζουν ότι τα μέτρα που θέσπισε η Ελλάδα είναι αρκετά «για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010». Προσθέτουν όμως ότι η Ε.Ε. πρέπει πλέον να «επικεντρωθεί στις επείγουσες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και της εξέλιξης των ισοζυγίων πληρωμών» και να προχωρήσει σε αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
Οπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μέτρα φιλοσοφίας ΔΝΤ, τα οποία, αν αναγκαστεί να τα εφαρμόσει η Ελλάδα, θα καταφέρουν καίριο πλήγμα στην οικονομία αλλά και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι πλέον η χώρα βαδίζει σε ύφεση 2% φέτος.
Στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα τον Φεβρουάριο από τους υπουργούς Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προστίθεται και το ότι πρέπει να ανακοινώσει έως τις 15 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα του 2011 και του 2012 και το πακέτο μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, στα κλειστά επαγγέλματα κ.λπ.
Το νέο μέτωπο επικεντρώνεται σε θέματα ανταγωνιστικότητας και απαιτεί άμεση δράση (θεωρητικά ανταγωνιστικότητα προσφέρουν και οι επενδύσεις, αλλά καθώς «λείπουν» η Ε.Ε. θα πιέσει για μείωση εργατικού κόστους).
Προτείνεται να παρακολουθείται η πορεία κάθε κράτους με μέθοδο ανάλογη του Συμφώνου Σταθερότητας σε δείκτες στους οποίους η Ελλάδα αποτελεί ακόμη μια φορά τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης:
- Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μειώθηκε κατά 2,7% το πρώτο εξάμηνο του 2009 έναντι των υπόλοιπων κρατών-μελών, καταγράφοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.
- Το εξωτερικό έλλειμμα του ιδιωτικού τομέα φέτος (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) υπολογίζεται από την Κομισιόν στο 7,9% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο μετά την Πορτογαλία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.