Σε δραματική μείωση των μελών του συνεδρίου της Ν.Δ. προσανατολίζεται η ηγεσία του κόμματος. Θέμα το οποίο, σε συνδυασμό με την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη για καθιέρωση διετούς θητείας του προέδρου του κόμματος, αναμένεται να δημιουργήσει νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.
Η πρόταση, την οποία ο Α. Σαμαράς δεν διατύπωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, κάνει λόγο για τη μείωση του αριθμού των 4.500 Νεοδημοκρατών που, βάσει του καταστατικού, θα μετάσχουν στο συνέδριο του Ιουνίου, σε 1.500 για το επόμενο συνέδριο. Η κατ' αρχήν σκέψη είναι η απευθείας εκλογή όλων των μελών του συνεδρίου από την κομματική βάση, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις εσωκομματικές διαδικασίες της 29ης Νοεμβρίου, στις οποίες μετείχαν περί τα 800.000 άτομα.
Βάσει του ισχύοντος καταστατικού οι 4.500 μετέχοντες εκλέγονται από τις κομματικές οργανώσεις, αλλά μεγάλος αριθμός των συνέδρων μετέχει ex officio (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, πρόεδροι ΤΕΕ, δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.).Η εκλογή των μελών δίνει τη δυνατότητα στους έχοντες ισχυρό κομματικό μηχανισμό, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, να κάνουν καταμέτρηση αλλά και ταυτόχρονα επίδειξη δυνάμεων. Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα είναι που θέλει να αφαιρέσει ο Αν. Σαμαράς, ο οποίος είπε στη Θεσσαλονίκη: «Τέρμα τα βιλαέτια μέσα στο κόμμα, τέρμα οι βαρονίες».
Μέχρι στιγμής η πρόταση έχει «διοχετευτεί» διερευνητικά και συναντά αρκετές αντιδράσεις. Οι αντιρρήσεις εστιάζονται αφ' ενός στο ότι υπάρχουν κάποιοι -ως χαρακτηριστικό παραδείγματα αναφέρονται ο αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ. Αχ. Καραμανλής, που πάντως δεν εξελέγη στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός- τους οποίους δεν μπορείς να εκθέσεις στην ψηφοφορία.
Η πλευρά Μπακογιάννη θεωρεί πως, επειδή είναι απίθανο στις εσωκομματικές διαδικασίες να επαναληφθεί η συμμετοχή των 800.000 ψηφοφόρων του Νοεμβρίου, το κόμμα «θα κλειστεί στο καβούκι του» και θα αποκοπεί από τα ήδη εκλεγμένα από την κοινωνία μέλη του. Επιπλέον οι «αντιφρονούντες» θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό ο Αντ. Σαμαράς θέλει να ελέγξει καθ' ολοκληρίαν το κόμμα, εξουδετερώνοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Πολλώ δε μάλλον μετά την ήδη διατυπωθείσα πρότασή του στη Θεσσαλονίκη για διορισμό αριθμού των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο του κόμματος.
Η τύχη της πρότασης αυτής θα διαφανεί σύντομα πάντως, ενώ δεν αποκλείεται να διατυπωθεί επισήμως στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο, στις 17 Απριλίου.
Αυτό που η ηγεσία της Ν.Δ. απορρίπτει ήδη πάντως είναι η πρόταση που η Ντόρα Μπακογιάννη διατύπωσε στη Θεσσαλονίκη, για καθιέρωση διετούς θητείας του προέδρου. Η ίδια δηλώνει ότι η προεδρική θητεία ισχύει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.
Η πλευρά Σαμαρά το απορρίπτει κατηγορηματικά δηλώνοντας ότι πρόβλεψη για αμφισβήτηση του αρχηγού υπάρχει ήδη στο καταστατικό της Ν.Δ., διά της συλλογής υπογραφών που μπορούν να κατατεθούν στο συνέδριο. Το άλλο τους επιχείρημα είναι ότι η θητεία θα οδηγήσει στην εσωστρέφεια και την αμφισβήτηση την επομένη κιόλας της εκλογής του νέου αρχηγού.
Το ερώτημα είναι αν η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα θέσει την πρότασή της προς ψηφοφορία τον Ιούνιο, απόφαση την οποία δεν έχει ακόμη λάβει. Αν το πράξει, θα είναι μια ευκαιρία να καταμετρήσει τις δυνάμεις της, στους σημερινούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στη Ν.Δ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.