Την πορεία της Ιρλανδίας, που ήδη αντιμετωπίζει ύφεση και τεράστια ανεργία, κινδυνεύει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την θέσπιση των πακέτων για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Εναν χρόνο πριν, την άνοιξη του 2009, η Ιρλανδία εν μέσω ύφεσης 8% προχώρησε στη λήψη μέτρων για να μειώσει το έλλειμμα.
Αύξησε τον ΦΠΑ κατά 0,5% στο 21,5%, τους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα κατά 0,25 ευρώ, τα ποτά, στο πετρέλαιο και επέβαλε 25% συντελεστή στις υπεραξίες. Παράλληλα πάγωσε τις αυξήσεις στο Δημόσιο (έναντι 6% ονομαστικής αναπροσαρμογής μισθών που είχε προγραμματίσει) και επέβαλε εισφορά κοινωνικής ασφάλισης ίση με το 7,5% των απολαβών.
Τα ιρλανδικά μέτρα χαρακτηρίστηκαν τον Δεκέμβριο από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου λιγότερο επιθετικά από αυτά που τότε είχε θεσπίσει η χώρα μας. Η δήλωση (σε ξένη εφημερίδα), έγινε πριν τα δύο διαδοχικά «πακέτα» του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου τα οποία κινήθηκαν στο ίδιο πνεύμα με την Ιρλανδία αλλά ήταν πιο επιθετικά (αύξηση ΦΠΑ κατά 10%, περικοπή κατά 60% 14ου μισθού κ.λπ.) Σήμερα, μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, θεωρείται δεδομένη η λήψη επιπλέον μέτρων αν όχι για φέτος, για την προσεχή διετία....
Στην Ελλάδα, παρά το ότι τα μέτρα μόλις τώρα ελήφθησαν, οι τριγμοί έχουν αρχίσει να φαίνονται. Ηδη, εκτιμήσεις ξένων αναλυτών κάνουν λόγο για ύφεση 4% φέτος (τουλάχιστο 2% υπολογίζει ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος). Η εικόνα, σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι στο σύνολό της ορατή πολύ αργότερα, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα ούτε και η αντίδραση της αγοράς σε όρους απολύσεων και ακρίβειας.
Στην Ιρλανδία, έναν χρόνο μετά τα μέτρα, η οικονομία χτυπάει κόκκινο. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2009 στο 13,1%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1984, ενώ σοκ προκαλεί η ανεργία των νέων: στις ηλικίες μεταξύ 20 και 24 ετών ανέρχεται σε 32%, μεταξύ 15 έως 34 ετών σε 18% (στοιχεία για άνδρες).
Στην Ελλάδα, η ανεργία εκτοξεύθηκε μετά από χρόνια σε διψήφια επίπεδα στο 10,3%, με τον Α. Λοβέρδο να υπολογίζει δείκτη κοντά στο 20% τους επόμενους μήνες. Στους νέους ηλικίας 15-29 ετών στο τέλος του 2009 έφτασε στο 20,4% του εργατικού δυναμικού.
Οι ομοιότητες μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι πολλές, αν και η χώρα μας έχει δύο «ατού»: την εισροή κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία αν ενεργοποιηθούν θα προστατέψουν από τα χειρότερα και το μικρό «βάθος» της ελληνικής παραγωγής που την κάνει πιο «ευέλικτη» στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.