Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μια απόφαση με 5 «γκρίζες περιοχές»


Αν ισχύει η φράση ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», τότε στο κείμενο της απόφασης των «27» έχει βρει πολλές κρυψώνες.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την απόφαση του συμβουλίου κορυφής, όμως μια προσεκτική ανάγνωση του κειμένου δείχνει ότι υπάρχουν «γκρίζες περιοχές», οι οποίες μένει να διευκρινιστούν στη συνέχεια με άγνωστο τι χαρακτήρα θα έχουν οι τελικές ρυθμίσεις. Ετσι, ακόμη και αν δεχθούμε ότι η χώρα μας κέρδισε μια μάχη, μέλλει να αποδειχθεί αν θα κερδίσει και τον πόλεμο.
Ποιες είναι οι «γκρίζες περιοχές» της απόφασης;
1 Η πρώτη αφορά το πότε ενεργοποιείται ο μηχανισμός που «πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο το οποίο θα σημαίνει ιδίως ότι δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς», όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Πότε δεν θα θεωρηθεί επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς; Οταν η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί ή όταν το επιτόκιο θα θεωρείται πολύ υψηλό; Και αν η απάντηση είναι το δεύτερο, τότε ποιο επιτόκιο θεωρείται υψηλό ώστε να απαιτείται η ενεργοποίηση του μηχανισμού;
2 «Αναμένουμε από τα κράτη-μέλη του ευρώ να συμμετάσχουν με βάση την κλείδα κατανομής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που τους αντιστοιχεί», καταγράφεται στην απόφαση. Η λέξη «αναμένουμε» σημαίνει ότι δεν είναι δεσμευτικό για τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρώ να συνεισφέρουν και στο μηχανισμό.
3 «Οποιαδήποτε εκταμίευση σχετική με τον διμερή δανεισμό θα αποφασίζεται με ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης βάσει αυστηρών προϋποθέσεων καθώς και αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», λέει το κείμενο.
Η ομοφωνία σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να μην ενεργοποιηθεί, αν ένα κράτος-μέλος θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος έστω και αν εμείς έχουμε διαφορετική άποψη. Αρα, αυτό που αποφασίστηκε τώρα μπορεί να μπλοκαριστεί αργότερα. Οι «αυστηρές προϋποθέσεις» που τίθενται, επίσης, μένει να συγκεκριμενοποιηθούν και αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο για την επιβολή νέων, περισσότερο αυστηρών μέτρων σ' εκείνη τη φάση.
4 «Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προτείνουμε να ενισχυθεί ο ρόλος του στον οικονομικό συντονισμό», γράφεται στην απόφαση. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό; Κι αυτό παραπέμπεται σε μελλοντική διευθέτηση.
5 «Πρέπει να ενισχυθεί η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων. Επιπλέον χρειαζόμαστε ένα εύρωστο πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων, τηρουμένης της αρχής της δημοσιονομικής ευθύνης των κρατών-μελών. Ζητούμε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συστήσει, σε συνεργασία με την Επιτροπή, ειδική ομάδα με αντιπροσώπους των κρατών-μελών, της εναλλασσόμενης προεδρίας και της ΕΚΤ, η οποία θα υποβάλει στο Συμβούλιο, έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού, αφού διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις προς ενίσχυση του νομικού πλαισίου», καταλήγει η απόφαση.
Με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί η επιτήρηση; Ποιο θα είναι το νέο «εύρωστο» πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων; Με ποιο τρόπο θα ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο; Μπορεί να επιβάλλονται ποινές που να φθάνουν μέχρι και στην αποπομπή από την ευρωζώνη, όπως είχε προτείνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε; Μπορεί να υπάρξει ερμηνεία των συνθηκών με τρόπο που να βολεύει το Βερολίνο;
Η κουβέντα δεν τελείωσε με την απόφαση της Πέμπτης. Μόλις ξεκίνησε. Γι' αυτό ας κρατήσουν οι χοροί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.