Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βασικός Σχολιασμός Επικαιρότητας, Τομέας Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΣΟΚ


Γ. Παπανδρέου: Καταλήξαμε σε μία πολύ ικανοποιητική συμφωνία. Γνωρίζω ότι δεν έχει λήξει η κρίση. Ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Το μήνυμα είναι σαφές, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ Η ΚΡΙΣΗ. Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΣ. ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟΠΟ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Από τη συνέντευξη τύπου  του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου μετά το πέρας του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
1. Η Ε.Ε. αντιμετώπισε μία μεγάλη πρόκληση. Ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση με βούληση. Οι Ευρωπαίοι Ηγέτες κατοχυρώσαμε τη βιωσιμότητα και της Ένωσής μας αλλά και του ευρώ. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνουν ακόμα πιο δυνατές από αυτή την κρίση.
2. Γνωρίζω ότι δεν έχει λήξει η κρίση. Αλλά υπάρχει η βούληση να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο. Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα έχουν προκύψει. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά νομίζω ότι έχουμε ανακτήσει κάποια αξιοπιστία, έχουμε πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και τους Διεθνείς εταίρους μας, ότι πλέον έχουν να κάνουν με μία Ελλάδα αξιόπιστη, μία Ελλάδα με σχεδιασμό και κυρίως με τη βούληση να εφαρμόσει αυτόν τον σχεδιασμό.
3. Χθες καταλήξαμε σε μία πάρα πολύ ικανοποιητική συμφωνία, συμφωνία η οποία καθιερώνει, θεσπίζει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μία μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτή η συμφωνία πιστεύω ότι θα καθιερώσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η απόφαση της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας να παρατείνει αυτό το προνομιακό καθεστώς και την αποδοχή των ενέχυρων, είναι μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση γιατί πιστεύω θα διευκολύνει και την αποστολή των ελληνικών τραπεζών.
4. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα θα βάλει τάξη στα οικονομικά της και ταυτόχρονα θα προβεί σε ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομία της και στην κοινωνία. Πιστεύω ότι θα βάλουμε τα θεμέλια για μία ισχυρή οικονομία με διαφάνεια, μία βιώσιμη και δίκαιη οικονομία κι είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε. Και θα ήθελα κυρίως να ευχαριστήσω πάνω απ' όλα τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός που έχει ασπαστεί αυτές τις αλλαγές, αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

Πήγαμε  έξω καλά, επειδή πήγαμε μέσα καλά.
Είναι πολύ σημαντικό και όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και διεθνώς, ότι έχουμε κάνει και παραπάνω απ' ότι προβλεπόταν και έχουμε και αποτελέσματα. 
    -Ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι ότι ενώ πέρυσι το πρώτο δίμηνο είχαμε ένα έλλειμμα 4 δις ευρώ, φέτος το πρώτο δίμηνο έχουμε ένα έλλειμμα 1 δις ευρώ, δηλαδή και πέραν των στόχων μας. Το να πάμε έξω καλά ήταν αποτέλεσμα να πάμε μέσα καλά και όχι το αντίστροφο. Ήταν οι αποφάσεις που πήραμε, ήταν η βούλησή μας, ήταν η αξιοπιστία που διαμορφώσαμε μέσα στη χώρα και ως χώρα και ως  Ελληνισμός, που κατάφεραν να πείσουν έξω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιόπιστη, υπεύθυνη και αξίζει της υποστήριξης των εταίρων.

    Πιστεύουμε  ότι δεν θα χρειαστεί  να ενεργοποιήσουμε  το μηχανισμό. Και  μόνο που υπάρχει  όμως είναι θετικό.
      -Πιστεύουμε ότι δε θα χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο μηχανισμός, μόνο η ύπαρξη αυτού του μηχανισμού είναι θετικό, είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας υποστηρίζει, είναι δίπλα μας και αυτό πιστεύω ότι με συντεταγμένο τρόπο θα μας δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

      Δεν είπαμε ποτέ ότι θέλουμε  ένα μηχανισμό  για να τον χρησιμοποιήσουμε. Το αντίθετο, είπαμε ότι θέλουμε ένα  μηχανισμό για  να μην χρειαστεί  να προσφύγουμε οπουδήποτε αλλού, και ακριβώς  αυτό που πήραμε.
        -Πήραμε ένα μηχανισμό πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό ότι θέσαμε το θέμα στο τραπέζι από την 11η Φεβρουαρίου και με συστηματικό τρόπο κάναμε δουλειά με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε πολύ σύντομο σχετικά χρόνο και για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια θεσμική ουσιαστικά πρόταση, τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ένα νέο βήμα, ένα θετικό βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

        Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. Χρειάζεται πλήρης εφαρμογή του σχεδιασμού μας.
        -Πιστεύω ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τα μέτρα έχουν εγκριθεί όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από την Commission, ακόμα και από το ΔΝΤ.
          -Πιστεύω ότι δε χρειάζονται άλλα μέτρα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Τον κάνουμε με βούληση και πιστεύω ότι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα όπως τα ανέφερα, είναι ενθαρρυντικά. Τους δύο τελευταίους μήνες είχαμε ένα έλλειμμα 1 δις, ενώ πέρσι για την ίδια χρονική περίοδο είχαμε έλλειμμα 4 δις. Άρα, αυτό διαμορφώνει μια τάση, μια δυναμική πάρα πολύ ενθαρρυντική και θετική.

          Ό,τι και να λέγαμε πριν λίγους μήνες αναφορικά με μέτρα, δεν πίστευαν την Ελλάδα. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν το πρόβλημα αξιοπιστίας. Τώρα μας πιστεύουν. Για αυτό και τώρα οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο.
            -Πήραμε μέτρα με ταχύτητα που νομίζω λίγες χώρες μπορούν να πάρουν. Όταν καταθέσαμε τα μέτρα, σε δυο μέρες είχαν ψηφιστεί στη Βουλή. Αλλά δεν ήταν μόνο αριθμητικό το πρόβλημα μας. Το βασικό μας πρόβλημα, ήταν το πρόβλημα αξιοπιστίας. Αυτό ήταν βασικό πρόβλημα. Προσπαθούσαμε να πείσουμε για την αξιοπιστία της χώρας μας, κι έτσι ό,τι και να λέγαμε δεν πίστευαν την Ελλάδα. Τώρα την πιστεύουν. Τώρα έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας. Δυστυχώς, με τα δύσκολα αυτά μέτρα. Αλλά δείξαμε ότι ούτε φυγόπονοι είμαστε ούτε ανεύθυνοι είμαστε, και ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει αυτά που πρέπει για να μπορεί ν' ανορθωθεί η οικονομία και να πάει η χώρα μπροστά.

            Το 2010 θα είναι η χρονιά των μεγάλων δομικών  αλλαγών, κρίσιμων για να πετύχουμε τους στόχους μας σε μία τριετία.
            -Η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει συγκεκριμένα μέτρα, μερικά ήδη έχουν ψηφιστεί, που αφορούν και στη λειτουργία του κράτους, στο θέμα  της αξιοκρατίας στις προσλήψεις ή στη διαδικασία επιλογής και εξέλιξης στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, είναι ένα πολύ βασικό θεμέλιο για μια πιο ορθολογική λειτουργία του δημόσιου τομέα. Δεν είναι μικρή υπόθεση ακόμα και στην οικονομική διαχείριση, αυτό έχει οικονομικές επιπτώσεις. Όταν υπάρχει η πελατειακή λογική στο πώς προσλαμβάνουμε, αυτό δημιουργεί πολλαπλάσιες πιέσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο που πολλές φορές είναι και αχρείαστες.
              -Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές είναι αυτές που θα γίνουν  μέσα στο 2010. Έχουμε πει, η χρονιά του 2010 είναι η χρονιά των μεγάλων θεσμικών αλλαγών. Και πιστεύω ότι αυτό θα βάλει τη βάση ώστε με ομαλό τρόπο να φτάσουμε στην τριετία, ακριβώς στους στόχους που έχουμε.

              Δεν ασχολούμαστε με σενάρια  αναφορικά με τα επιτόκια δανεισμού μας  γιατί οι αγορές θα άρχιζαν να παίζουν  μαζί μας. Το σημαντικό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα όλων μας, όλης της Ε.Ε.: «Μην παίζετε με την Ελλάδα» 
              Το χειρότερο  θα ήταν να μπούμε σε μια λογική κάποιων  αριθμών. Γιατί θα ήταν η ευκολότερη λύση για να αρχίζουν να παίζουν  οι αγορές μαζί μας. Αυτό το οποίο υπάρχει  σήμερα είναι μια ξεκάθαρη δήλωση: «Μην παίζετε με την Ελλάδα». Ξεκάθαρη δήλωση. Ήδη οι αγορές έχουν αρχίσει και ανταποκρίνονται.
              -Ο μηχανισμός είναι συγκεκριμένος και ο προσδιορισμός του πότε ακριβώς θα υπάρχει η αδυναμία, είναι κάτι το οποίο έχει αφεθεί στο να αξιολογηθεί τεχνοκρατικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Επιτροπή.
                -Αλλά στόχος μας είναι να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μηχανισμό. Αλλά η ύπαρξή του και μόνο είναι η απαραίτητη απειλή αν θέλετε, η αξιόπιστη απειλή για να μπορέσει η Ελλάδα να βρει την ηρεμία της.

                Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει κανένα πρόβλημα, το επιβεβαιώνουν όλοι
                -Θέλω να διαβεβαιώσω και δεν το διαβεβαιώνω μόνο εγώ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κι αυτό πια όχι μόνο το διαβεβαιώνω εγώ, αλλά το διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη χθεσινή της απόφαση και το διαβεβαιώνουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη με τη χθεσινή τους απόφαση για τον μηχανισμό που στηρίζει το ευρώ και την Ελλάδα.

                Δεν υπάρχουν σχόλια:

                Δημοσίευση σχολίου

                Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.