Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ 10ΕΤΙΑ


Ρεπορτάζ: Kατερίνα Κοκκαλιάρη (απο ΕΘΝΟΣ)

Με βάση την καλύτερη δεκαετία θα υπολογίζονται από το 2018 οι συντάξεις σε όλα τα Ταμεία, με τις αλλαγές να τρέχουν σε... δόσεις και να ολοκληρώνονται το 2030. Στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά στον υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου... 


Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στα μέσα Μαρτίου.Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό πραγματοποίησε χθες την προτελευταία συνεδρίασή της και ολοκληρώνει το έργο της την ερχόμενη Τρίτη.

Βασικός «κορμός» της μεταρρύθμισης είναι η καθιέρωση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με τη χορήγηση κινήτρων ασφάλισης για όσους εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 15ετίας.

Στόχος είναι οι ασφαλισμένοι να εξασφαλίζουν μια καλή σύνταξη με τη συμπλήρωση 35ετίας και του 63ου έτους της ηλικίας.

Ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των συντάξεων σε συνάρτηση με διαφορετικούς συντελεστές.

Στάση αναμονής τηρούν τα συνδικάτα, που επισημαίνουν πως οι προωθούμενες αλλαγές δεν πρέπει να οδηγούν σε μείωση των συντάξεων.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αναμένεται να προβλέπει τα ακόλουθα:

* Το 2018 ο υπολογισμός των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία (και στο Δημόσιο) θα γίνεται με βάση την καλύτερη δεκαετία (ωστόσο έχει υπάρξει πρόταση και για τον υπολογισμό των τελευταίων δεκαέξι ετών).
* Σήμερα υπάρχουν διαφορές στους ασφαλιστικούς φορείς και ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
* Το 2030 θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με στόχο να λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.
* Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών (60 για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα).

Ωστόσο βασική σύνταξη -ή τουλάχιστον ένα τμήμα αυτής- τελικά θα δικαιούνται και όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και πριν από τα 65 έτη (π.χ. αν αποχωρούν με 35ετία).

Πάντως για το θέμα αυτό -δηλαδή αν η βασική σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και πριν από τα 65 έτη- έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

* Οσοι παραμένουν στην αγορά εργασίας και μετά τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν «μπόνους», με ένα μεικτό «σύστημα» συντελεστών που μπορεί να αλλάζει ακόμα και ανά πενταετία.

Οι συντελεστές δεν έχουν ακόμα κλειδώσει, αλλά εξετάζεται ένα σενάριο κλιμάκωσής τους από 1,5% έως 2%. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν όσοι συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συμπλήρωση 30 ετών ασφάλισης.

* Τη βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη διαμονής στη χώρα, αλλά και οι ανασφάλιστοι σε ηλικία 65 ετών και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.
* Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξαιρούνται ωστόσο οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

Τι προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Φραγμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Τέλος στις πρόωρες συντάξεις -με στόχο η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να διαμορφωθεί το 2015 στα 63 έτη- θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ξεκινά αυστηρούς ελέγχους για να εντοπίσει περιπτώσεις παράνομης καταβολής συντάξεων ή επιδομάτων (π.χ. του ΕΚΑΣ).

Χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ανέφερε πως θα γίνει έλεγχος στους ασφαλισμένους που παίρνουν δύο ή και τρεις συντάξεις. Εκτιμάται πως πάνω από 16.000 συνταξιούχοι παίρνουν παράνομα ολόκληρες και τις δύο συντάξεις, ενώ κανονικά η μία θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένη. Οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 20 Μαρτίου, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για τα Ταμεία. Αλλωστε, στο παρελθόν έχουν έρθει στο φως υποθέσεις όπου συντάξεις χορηγούνται ακόμα και σε νεκρούς!

Τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι τα εξής:

* Απαγορεύεται με νομοθετική παρέμβαση κάθε εθελουσία - πρόωρη συνταξιοδότηση που ανατρέπει τα δεδομένα του ασφαλιστικού συστήματος.
* Καθιερώνεται κοινό καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων, είτε αυτοί προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναστολή της σύνταξης όταν ο συνταξιούχος βρίσκεται σε ηλικία κάτω των 55 ετών.
* Θεσπίζεται ενιαίο καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται πως στον ιδιωτικό τομέα σε όσα επαγγέλματα βγουν από τη λίστα έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία πενταετία.
* Δημιουργούνται μόνο τρία ταμεία: μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι και το 2020.
* Διαχωρίζονται οι κλάδοι σύνταξης από τους κλάδους υγείας.

Στο μέτωπο των ορίων ηλικίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει από το 2013 στη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο Δημόσιο. Από τις αλλαγές απειλούνται 140.000 γυναίκες, που θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 17 έτη.

Παράλληλα, το 2013 θα τεθεί σε ισχύ η διάταξη του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων στα ειδικά ταμεία μισθωτών και στους φορείς των εργαζομένων στον Τύπο. Για τις ασφαλισμένες στο ΙΚΑ η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 50 στα 55 έτη -που «πάγωσε» φέτος- μπορεί να ξεκινήσει το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.