Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αλ. Μητρόπουλος: Έτσι υπολογίζεται η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη (Video)

Αλ. Μητρόπουλος: Έτσι υπολογίζεται η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη (Video)

Αλ. Μητρόπουλος: Έτσι υπολογίζεται η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη (Video)

Το θολό τοπίο του υπολογισμού κάθε είδους εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης ξεκαθάρισε ο καθηγητής εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, καλεσμένος στην εκπομπή «Υπάρχει Λύση». Ο κύριος Μητρόπουλος είπε με σαφήνεια ότι όλες οι συντάξεις περιέχουν δύο διακριτά μέρη, το εθνικό και το ανταποδοτικό.
Τι είναι όμως η λεγόμενη προσωπική διαφορά, που απασχολεί χιλιάδες συνταξιούχους; Όπως εξήγησε ο Αλέξης Μητρόπουλος η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που προκύπτει μετά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων που εκδόθηκαν μέχρι τον περασμένο Μάιο, με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου. Το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μάλιστα, έχει πέσει και στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να ζητούν την άμεση και ολική κατάργησή της.
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Μητρόπουλος, η πλήρης εθνική σύνταξη, το κατώτατο ποσό δηλαδή που μπορεί να λάβει κάποιος συνταξιούχος, είναι 384 ευρώ. Αυτό που δεν είναι γνωστό όμως είναι ότι 384 ευρώ είναι το ποσό που δικαιούται όποιος έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ασφάλισης και θα το πάρει ολόκληρο στα 67 του χρόνια. Μειωμένη στα 346 ευρώ είναι η εθνική σύνταξη για όσους βγαίνουν στα 67 με 15, όμως, χρόνια ασφάλισης. Όσοι επιλέξουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, πλήττονται καθώς θα έχουν ψαλίδι 6% για κάθε χρόνο.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για 4 κατηγορίες αναπηρικής σύνταξης, οι οποίες υπολογίζονται με βάση το ποσοστό αναπηρίας. Με 80% αναπηρία, ο συνταξιούχος θα λάβει ολόκληρη την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Με 67 έως 80% αναπηρία, δικαιούται περίπου 288 ευρώ σύνταξη, με ποσοστό 50 έως 67% δικαιούνται τη μισή εθνική, δηλαδή 192 ευρώ και με λιγότερο από 50% αναπηρία η σύνταξη φτάνει τα 153 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Μητρόπουλο, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει πως η Δευτεροβάθμια δεν επιτρέπεται να μειώσει το ποσοστό αναπλήρωσης που χορήγησε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναπηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.