Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Γκαλμπρέιθ: Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Βαρουφάκης -Kάποιοι θέλουν να παραδοθεί η Ελλάδα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ SPIEGEL

Γκαλμπρέιθ: Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Βαρουφάκης -Kάποιοι θέλουν να παραδοθεί η Ελλάδα Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ είναι κάτι παραπάνω από συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Αμερικανός οικονομολόγος είναι και επιστήθιος φίλος του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ως εκ τούτου γνωρίζει πολλές από τις σκέψεις του.

Μιλώντας στο Spiegel, τάχθηκε υπέρ των επιλογών του και απέκρουσε την κριτική που του ασκείται περί υπέρμετρης προβολής στα ΜΜΕ και για απόψεις που δεν συνάδουν με εκείνα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το χρονικό περιθώριο για να χαράξει μεγάλη στρατηγική. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα άμεσα χρηματοδοτικά προβλήματα που εκάστοτε ανακύπτουν. Έτσι, μαζεύει χρήματα από όπου μπορεί και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Αν έχετε κάποια καλύτερη στρατηγική, πολύ θα ήθελα να την ακούσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. 
Όμως η κυβέρνηση φαίνεται να αλλάζει συνεχώς πορεία, ερεθίζοντας τους δανειστές, παρατήρησε ο δημοσιογράφος του Spiegel, π.χ. με το να απειλεί πρώτα ότι δεν έχει χρήματα για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ και μετά με το να πληρώνει. Ο κ. Γκαλμπρέιθ απάντησε: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν παίζουν παιχνιδάκια. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πληρώσει μόνο όταν έχει χρήματα. Πριν την τελευταία πληρωμή φαινόταν να μην υπάρχουν χρήματα και για τους μισθούς και για τη δόση».
Παρόλα τα επείγοντα προβλήματα της χώρας, απάντησε ο δημοσιογράφος, ο κ. Βαρουφάκης βρίσκει το χρόνο για συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις και ομιλίες. Ο Γκαλμπρέιθ είπε πάνω σε αυτό: «Κανείς δεν έχει δουλέψει όσο ο Γιάνης σε αυτή την κρίση. Όταν εργαζόμασταν μαζί σε Βρυξέλλες και Αθήνα τρώγαμε συχνά το πρώτο μας γεύμα στις 2 την νύχτα. Και μετά συνεχίζαμε να επεξεργαζόμαστε τα κείμενα μέχρι τις 5 το πρωί. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει αρκετά είναι μέρος της δημόσιας επίθεσης μέχρι εξοντώσεως στο χαρακτήρα του».
Ο κ. Γκαλμπρέιθ υπερασπίστηκε επίσης τον τελευταίο νόμο με χαριστικές ρυθμίσεις για φοροοφειλέτες λέγοντας ότι ο νόμος αντιμετωπίζει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αν οι δανειστές, ανέφερε χαρακτηριστικά, ήθελαν έναν πιο αυστηρό νόμο, θα έπρεπε να έχουν αφαιρέσει από τον Έλληνα υπουργό τη διαρκή πίεση να βρει ρευστό.
Τέλος, τόνισε ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις δεν οφείλονται στον κ. Βαρουφάκη. Οφείλονται στο ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν είναι καθόλου σαφείς στο τι θέλουν. «Σε κάθε πρόταση για μεταρρυθμίσεις λένε ότι δεν τους αρέσει είτε το ένα είτε το άλλο. Στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα άνθρωποι και δουλεύουν πάνω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα είχαμε πολύ πιο γρήγορη εξέλιξη, αν αυτοί ήξεραν τι θέλουν οι θεσμοί για να το τσεκάρουν σημείο προς σημείο».
Σε ερώτηση για το πώς θα γίνει αυτό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε ακριβώς για να μη δέχεται υποδείξεις από την Τρόικα, ο Αμερικανός οικονομολόγος απάντησε ότι αυτό είναι απλώς μία πρόφαση (για τους δανειστές). Οι θεσμοί δε φαίνεται καν να έχουν μια ενιαία στάση. «Πιστεύω ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ήθελε ευχαρίστως μία λύση στην κρίση. Δεν ξέρω όμως ότι και η ΕΚΤ θέλει το ίδιο, ή αν θέλει απλώς να πιέσει την κυβέρνηση για όσο καιρό χρειαστεί ώστε αυτή να παραδοθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.