Σε στρατηγικό εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αλλά με όρους και προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνουν αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, επικαιροποίηση του Μεταλλευτικού Κώδικα και νέο λατομικό νόμο, προχωράει το επόμενο διάστημα το ΥΠΑΠΕΝ.
Όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Α. Αλεξόπουλος, στο 5ο Διεθνές Φόρουμ για τον ορυκτό πλούτο, σύντομα θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - επιχειρήσεις κ.λπ., επί θεμάτων έρευνας, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Τόνισε ότι η συχνή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, "πως δεν θέλουμε τάχα επενδύσεις και αξιοποίηση ορυκτού πλούτου" αποτελεί διαστρέβλωση των θέσεών του, αφού "θέλουμε αξιοποίηση με όρους και προϋποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα αρνητικά του χθες, για να μην επαναληφθούν".
Θα πορευτούμε, ανέφερε, στη βάση των εξής αρχών:
* Ο ορυκτός πλούτος είναι εθνικός και όχι ιδιωτικός -καθοριστικός ρόλος Δημοσίου.
* Δεν θα επιτραπεί ιδιωτικοποίηση όσων επιχειρήσεων ελέγχει ακόμα το Δημόσιο - αντίθετα, μεγιστοποίηση ελέγχου σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ.
* Απόλυτος σεβασμός σε περιβάλλον, οικοσυστήματα, χώρους αρχαιολογικούς - πολιτιστικής κληρονομιάς και οικονομικές - κοινωνικές δραστηριότητες. Συνύπαρξη δραστηριοτήτων και συμπληρωματική λειτουργία βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού.
* Αξιοποίηση ορυκτών πόρων
με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και με αντισταθμιστικά ωφελήματα.
* Διαβούλευση με τοπικές κοινωνίες για αξιοποίηση με όρους οικονομικής / περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας.
* Ο μεταλλευτικός κλάδος οφείλει και βάσει επιταγών της Ε.Ε. να περιορίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
* Λήψη όλων των αναγκαίων και προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας.
Σημείωσε ότι η στρατηγική πρέπει να έχει ορίζοντα τουλάχιστον 25ετίας, να αποτιμάται τουλάχιστον ανά πενταετία και θα συνδέεται με: χωροταξία - καθορισμό χρήσεων γης, Κτηματολόγιο, αναβάθμιση δημόσιας διοίκησης, απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης κ.ά. Οι αλλαγές πλαισίου θα αφορούν: νέο λατομικό νόμο (αδρανή υλικά, βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα), ως αναπόσπαστο τμήμα του νέου Μεταλλευτικού Κώδικα, επικαιροποίηση Κανονισμού Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών (τεχνικές απαιτήσεις - ειδικές μελέτες).
Από την πλευρά του ο Ελ. Φαίδρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, σημείωσε ότι ο ορυκτός πλούτος καθίσταται πλούτος μόνο αν η κοινωνία αποφασίσει αξιοποίησή του, διαφορετικά καθίσταται απλά ένα βιβλιογραφικό δεδομένο.
Αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου και στις εδώ και χρόνια επαγγελίες για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και σημείωσε "αλλά και η σημερινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει δείγματα στήριξης του ορυκτού πλούτου", ενώ ο Σύνδεσμος περιμένει τον υπουργό Π. Λαφαζάνη για ενημέρωση επί των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου, που "είναι στρατευμένος στην ανάπτυξη της χώρας", στηρίζοντας κάθε θετική κίνηση στην κατεύθυνση αυτή κι απαιτώντας "σεβασμό στις θέσεις εργασίας από όλους, από τους κυβερνώντες μέχρι τον τελευταίο πολίτη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.