«Η προπαγάνδα της "συνενοχής" ενοχοποιεί τον λαό και δικαιολογεί στη συνείδησή του κάθε παραβίαση εργασιακών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», επισημαίνει ο δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος. |
«Φόβος και ντελίριο», «τρόμος στην Ελλάδα», «η πολιτική του φόβου ενεργοποιείται ξανά». Είναι μερικές μόνο από τις φράσεις που επιστράτευσαν τα διεθνή ΜΜΕ για να αφηγηθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα εν όψει προεδρικής εκλογής. Κι όχι απλώς να περιγράψουν, αλλά να κατασκευάσουν την εικόνα μιας χώρας, επηρεάζοντας -ει δυνατόν- τις εσωτερικές πολιτικές της εξελίξεις.
Ο δρ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι κοινωνικός λειτουργός με ειδίκευση στις Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες. Στο τελευταίο του βιβλίο, «Κρίση, φόβος και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής» αναλύει διεξοδικά τη μηχανική του πολιτικού φόβου.
«Οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας φαντάζουν τότε αναπόφευκτες, "μικρές" απώλειες μπροστά...
στη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας και της οικονομικής κατάρρευσης. Η «συμμόρφωση» των πολιτών προβάλλεται ως ο μόνος τρόπος προστασίας από τις αιωρούμενες απειλές και τον κίνδυνο μεγαλύτερης αστάθειας. Δηλώσεις, διαρροές, ανακοινώσεις αλλά και δημοσιεύματα από τους πρόθυμους "συνεργάτες" εντός και εκτός συνόρων εντείνουν τη σύγχυση. Παράλληλα, αποκρύπτονται τα επικείμενα σκληρά μέτρα που σχετίζονται με νέους φόρους, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περαιτέρω περικοπές στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα», τονίζει ο κ. Πουλόπουλος.
«Το συλλογικό τραύμα που βιώνουμε παραμένει ανοιχτό και θα πάρει πολύ χρόνο για να επουλωθεί, ιδιαίτερα όσο συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας. Ωστόσο, παρά τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και στον ψυχισμό μας, το τραύμα μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για αλλαγή, ιδιαίτερα αν κατανοήσουμε σε βάθος την προέλευσή του, τους υπαίτιους και παράλληλα αναλογιστούμε κριτικά και τις δικές μας στάσεις και συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναζητώντας νέους δρόμους».
*Αναλυτικά η συνέντευξη στην Ντίνα Δασκαλοπούλου στη σελ. 79 της «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί.
Από efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.