Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Χρονιά πολέμου με τη λιτότητα

Σε επίκεντρο των μελλοντικών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων της ευρωζώνης αναδεικνύεται η εκλογή Προέδρου και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. «Η τρόικα συνειδητοποιεί ότι η πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα υπήρξε αντιπαραγωγική», τονίζει στην αυστριακή Wiener Zeitung ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σούλμαϊστερ, υπογραμμίζοντας ότι στις χώρες όπου έγιναν οι περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, αλλά και Μ. Βρετανία), το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ...
αυξήθηκε ταχύτερα αντί να μειωθεί.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος υποστηρίζει ακόμη ότι σε 10-20 χρόνια οι πολιτικές λιτότητας θα αποτελούν παράδειγμα στενοκεφαλιάς και ότι στις Βρυξέλλες σήμερα κερδίζει έδαφος η αντίληψη ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο δεν λειτουργεί. Το Πακέτο Επενδύσεων 300 δισ. ευρώ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποτελεί άλλωστε μια προσπάθεια παράκαμψής του. Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι το δυναμικό άσκησης πίεσης προς την Ε.Ε. του τελευταίου είναι μικρότερο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, καθώς η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον τη μεγάλη απειλή.

Κινδυνολογία
Αντίθετα, ο Μάνις Σινγκ, επικεφαλής επενδύσεων της Crossbridge Capital, εκτιμά σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg πως «η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και θα αποτελέσει μια πραγματική δοκιμασία για την Ε.Ε.». Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ζιλ Γκιλμπού της AXA Investment θεωρεί ότι ο «φόβος σήμερα είναι ότι επιστρέφουμε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια, η πολιτική ξαναμπαίνει στο κάδρο. Η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλο εκτόπισμα, αλλά αποτελεί τον καταλύτη ή την κορυφή του παγόβουνου», υπογραμμίζει.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, εκτιμά σε δηλώσεις του στο CNN ότι υπάρχει κίνδυνος 20% να «πάνε όλα στραβά» με ενδεχόμενη την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Η Ελλάδα μπορεί να διολισθήσει σε μια νέα βαθύτατη κρίση, με πιθανή έξοδο από το ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ρίσκο», προειδοποιεί.

Εκείνο όμως που φοβάται η επενδυτική εταιρεία Exotix είναι το ενδεχόμενο διάχυσης του φαινομένου ΣΥΡΙΖΑ, της πιθανής ραγδαίας ενίσχυσης των κινημάτων κατά της λιτότητας στην ευρωζώνη από την εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ειδικά σε χώρες που έχουν εκλογές το 2015, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Απαλλαγή

Αυτό όμως που οι παραπάνω «άνθρωποι των αγορών» βλέπουν ως κίνδυνο, ο κεντροαριστερός Guardian θεωρεί εφαλτήριο απαλλαγής της Ευρωζώνης από τις καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας. Σε εκτενές άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, ο Οουεν Τζόουνς σημειώνει ότι «ένας πόλεμος μαίνεται αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, όχι με όπλα και τανκς, αλλά με τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις υπαγορεύσεις της Ε.Ε. Από τη μια πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos, το Die Linke και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που μάχονται κατά της λιτότητας, και από την άλλη πλευρά το υπάρχον καθεστώς. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει στις πιθανές πρόωρες εκλογές, αυτό δεν θα έχει σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας που θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο κοινωνίας, ένα διάλειμμα από τα χρόνια της λιτότητας... Η Ελλάδα χρειάζεται την έκδηλη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων», τονίζει ο Οουενς.

«Το 2015 μπορεί τελικά να είναι μια χρονιά, κατά την οποία η λιτότητα θα αναμετρηθεί με τους αντιπάλους της σε όλη την Ευρώπη. Ή θα είναι η χρονιά που θα δοθεί μια δημοκρατική μάχη ή η οικονομική τρέλα θα μας στραγγαλίσει μέχρι θανάτου. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που θα κρίνει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων».

Μπάμπης Μιχάλης από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.