Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ανάσα για τους υπερχρεωμένους


Περίοδο χάριτος έως τέσσερα έτη, επιτόκιο 1,5% και μηνιαία δόση κάτω από 200 ευρώ περιλαμβάνει το “σχέδιο” που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των στεγαστικών και των ενυπόθηκων καταναλωτικών δανείων (μένουν εκτός τα καταναλωτικά χωρίς εξασφάλιση). 


Είναι μια ρύθμιση, πάντως, η οποία τελεί υπό την αίρεση της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν η Κυβέρνηση λάβει το “πράσινο φως” αναμένεται να “τρέξει” αρχές του 2013. 


Ποιους αφορά

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμερόμενη εξαρτημένη σχέση εργασίας (μπλοκάκια). Το οικογενειακό τους εισόδημα θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ και να έχει μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2010 τουλάχιστον κατά 35%. Σημειώνεται ότι στην προωθούμενη ρύθμιση εντάσσονται επίσης ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια όπως άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι. 

Κατά την περίοδο χάριτος ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τόκους του δανείου με όριο το 30% του εισοδήματός του. Σε περίπτωση που η δόση υπερβαίνει το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλότερη. Οι άνεργοι κατά την περίοδο χάριτος δεν θα καταβάλλουν δόση.

Στη ρύθμιση εντάσσεται η πρώτη κατοικία, η αντικειμενική αξίας της οποίας για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ, ενώ για τους πολύτεκνους τις 200.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.