Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε τρεις δόσεις η εκταμίευση


Μετά από μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις που κράτησαν περισσότερο από 12 ώρες το Eurogroup έλαβε την πολιτική απόφαση για εκταμίευση 44 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις με την πρώτη δόση να δίνεται στις 13 Δεκεμβρίου και την τελευταία τον Μάρτιο του 2013.
ΔΝΤ και ΕΕ συμφώνησαν σε μείωση διμερών επιτοκίων, σε επιστροφή κερδών και σε επαναγορά ομολόγων με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ προκειμένου το 2020 να ανέρχεται στο 124%.
Ως τις 13 Δεκεμβρίου το Εurogroup θα είναι σε θέση να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης τους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη δήλωση, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις.


Αντώνης Σαμαράς: Αύριο ξεκινάει μία καλύτερη ημέρα για τους Έλληνες.
«Όλα πήγαν καλά. Αύριο ξεκινάει μία καλύτερη ημέρα για τους Έλληνες. Το παλέψαμε όλοι μαζί», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 



Γιάννης Στουρνάρας: "Ευκαιρία να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης".
Η απόφαση του Eurogroup δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
"Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.
Συνεχίζοντας ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.
Σε ότι αφορά το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον ΕΤΧΣ, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ότι αφορά το ύψος του δανείου και το επιτόκιο που θα ισχύσει.
Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.


Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα
 Στην πρώτη δήλωση του, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο «για εθνική ανάκαμψη» και για «νέα αφετηρία της χώρας».
Αναλυτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
 «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής. Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και  αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Η συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την απόφαση. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.