Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ!


ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!
Με απαράδεκτες προτάσεις κατεβαίνει στον διάλογο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας η διοίκηση της ΔΕΗ, έχοντας σαφή στόχο το ξεθεμελίωμα των κεκτημένων των εργαζομένων! Η συνολική πρόταση για την νέα συλλογική σύμβαση περιλαμβάνει όρους όπως η εργασία λάστιχο (με 6ήμερη εργασία) και νέες περικοπές  15% στους μισθούς και 33% στα ειδικά επιδόματα!
Η πρόταση για ελαστικοποίηση και αυταρχικοποίηση των όρων εργασίας περνάει μέσα από την 6ήμερη εργασία ενώ η αναπλήρωση της ημέρας ανάπαυσης μπορεί να γίνει έως και 3 μήνες μετά ή εναλλακτικά προτείνεται 30% προσαύξηση στο εν λόγω ημερομίσθιο. Παράλληλα «απελευθερώνονται» οι μεταθέσεις, δηλαδή η διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί για λόγους υπηρεσιακούς και οικονομικούς να αποφασίζει την μετάθεση εργαζομένων επισείοντας την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης αν ο εργαζόμενος αρνηθεί! Η διοίκηση, μάλιστα, ρίχνει προκλητικά το μπαλάκι στην πλευρά των εργαζομένων λέγοντας ότι η παραπάνω άρνηση δεν θα είναι λόγος απόλυσης αλλά αντίθετα θα αποτελεί δήλωση οικιοθελούς αποχώρησης του εργαζομένου!
Σε ότι αφορά τις απολύσεις, η διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 35 της πρότασης ΣΣΕ προβλέπει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ, ή παύσης λειτουργίας μονάδων, ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι με το αντεργατικό πλαίσιο που προοθεί με τις προτάσεις της η διοίκηση,  ο εργαζόμενος κινδυνεύει να βρίσκεται διαρκώς σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση διαπραγμάτευσης έχοντας να αντιμετωπίσει τον ωμό εκβιασμό της απόλυσης, όσο βλαπτική και αν είναι η οποιαδήποτε αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς.
Επίσης, η διοίκηση προτείνει και την «αξιολόγηση» των εργαζομένων. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η όποια αξιολόγηση γίνει, θα αποτελεί ξεκάθαρο πρόσχημα. Μοναδικό στόχο θα έχει να απολυθούν εργαζόμενοι ανάλογα με τα συμφέροντα της διοίκησης. Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρει ότι απολύσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι μια τριετία, επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι.
Οι προτάσεις για τη νέα ΣΣΕ προβλέπουν και μείωση των βασικών μισθών κατά 15% σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, των ειδικών επιδομάτων κατά 33% και πάγωμα του χρονοεπιδόματος.
Οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ έχουν ήδη ξεκινήσει. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να υπογραφεί σύμβαση πριν από τις 14 Μαΐου, οπότε λήγει η μετενέργεια, ενώ ορισμένοι πιέζουν για υπογραφή πριν τις εκλογές, δηλαδή έως την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.