Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΧΙ ΠΩΛΗΣΗ Δεν θα πωληθεί η ΕΑΒ

Δεν θα πωληθεί η ΕΑΒ αλλά δεν θα παραμείνει και χωρίς στρατηγικούς εταίρους δήλωσε στη Βουλή ο Π.Μπεγλίτης.Για την μην ιδιωτικοποίηση της Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας έκανε λόγο στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάναγιώτης Μπεγλίτης.
Στόχος  της κυβέρνησης είναι η ανασυγκρότηση και ο εξορθολογισμός της παραγωγικής λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), ο εκσυγχρονισμός της παραγωγικής της βάσης και μέσω αυτών, η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της και όχι η ιδιωτικοποίησή της, τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Αθανάσιου Παφίλη σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΑΒ.
«Η ΕΑΒ  θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν  θα επιδιώξουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις και δυναμικές συνεργασίες με ευρωπαϊκές ή άλλες εταιρείες, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΕΑΒ σε ένα δύσκολο παγκόσμιο χώρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης. Επεσήμανε ότι η ΕΑΒ «αποτελεί τη ναυαρχίδα της αμυντικής βιομηχανίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με μια διαδρομή παραγωγική, αναπτυξιακή, επιχειρησιακή, που συνέβαλε καθοριστικά μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, στην οικονομική της ανάπτυξη, στην προστιθέμενη αναπτυξιακή και παραγωγική αξία στο χώρο της άμυνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, αλλά και στο χώρο της δημιουργίας νέων, πιο δυναμικών θέσεων εργασίας».
Ο κ. Μπεγλίτης  είπε ότι σήμερα η ΕΑΒ έχει προσωπικό 2.050 εργαζομένων, εκ των οποίων 1.377 είναι εργατοτεχνικό δυναμικό υψηλής εμπειρίας και εξειδίκευσης, ενώ ως το τέλος του χρόνου, λόγω των συνταξιοδοτήσεων, θα έχει 1.900 εργαζομένους. Έτσι, αντιμετωπίζει έλλειμμα έμψυχου δυναμικού, κάτι που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μετατάξεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
«Μόλις  διαμορφωθεί το πλαίσιο των μετατάξεων, θα είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τις θέσεις αυτές, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούμε να βρούμε αυτό το ανθρώπινο  δυναμικό, γιατί χρειάζεται μεγάλη εξειδίκευση στο χώρο της αεροναυπηγικής», ανέφερε.
Πρόσθεσε  ότι επείγει η πρόσληψη προσωπικού, διότι την επόμενη τριετία η ΕΑΒ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα ύψους 850 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τη Lockheed και άλλες εταιρείες και πολεμικές αεροπορίες, αλλά και με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «η οποία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΑΒ και η ΕΑΒ θα συνεχίσει να έχει τον κύριο ρόλο στη συντήρηση και το υποστηρικτικό έργο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας».
Για ΕΑΣ και πυρομαχικά
Σε παρέμβαση  του κ. Παφίλη για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως καταγράφεται χρέος πάνω από 1,2 δις ευρώ, το οποίο δεν είναι διαχειρίσιμο. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές με συγχωνεύσεις εργοστασίων, κρατώντας τη στέρεη τεχνολογική υποδομή και το εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό. Ήδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ορίσαμε σύμβουλο και σε συνεργασία μαζί του θα διαμορφώσουμε το αναπτυξιακό μέλλον, την προοπτική των ΕΑΣ, γιατί δυστυχώς πληρώνουμε λάθη του παρελθόντος, την ευθύνη των οποίων πρέπει να αναλάβουμε όλοι όσοι κυβέρνησαν», τόνισε.
Αναλόγως, σε άλλη παρέμβαση του κ. Παφίλη για  τα τεθωρακισμένα Leopard και τα πυρομαχικά τους, ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε  ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλυσε το ζήτημα σε σύντομο χρονικό διάστημα και  με πλήρη διαφάνεια, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι προχωρά ήδη η προμήθεια 12.000 πυρομαχικών με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία, για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών, ενώ για το υπόλοιπο τμήμα των 30.000 πυρομαχικών σχεδιάζεται η διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού, με σαφείς προβλέψεις για σημαντικό ποσοστό συμπαραγωγής με τα ΕΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.