Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

KEΡΔΙΖΟΥΝ 600 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοσμά 
(απο ΕΘΝΟΣ)
Η Γερμανία όχι μόνο δεν ζημιώνεται, αλλά θα 'χει κέρδος 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου για τη διάσωση των οικονομιών, Κλάους Ρέγκλινγκ.Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι έχει περισσότερη εμπιστοσύνη απ' ό,τι την άνοιξη στη σταθερότητα...
της Ευρωζώνης, δεχόμενη όμως τα? πυρά του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Rheinischer Merkur», ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για την επιβίωση του ευρώ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ.
Κερδίζουν 600 εκατ. ευρώ ετησίως

«Ανησυχώ ότι η Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές χάνουν σταδιακά την οπτική του κοινού ευρωπαϊκού καλού, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι των κρατών-μελών και των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση έκδοσης ομολόγων με «ρήτρα ευθύνης ιδιωτών» ήδη από το 2011.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης από το νέο έτος θα περιλαμβάνουν «ρήτρα συλλογικής δράσης» ιδιωτών ομολογιούχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον νέο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ μετά το 2013.

Η «ρήτρα» θα επιτρέπει σε χώρες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, εάν δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν ομαλά, με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους: την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του.

Δεν είναι «ταμίας»
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε: «Είναι λάθος να λέμε ότι η Γερμανία είναι ο ''ταμίας'' της ευρωπαϊκής κρίσης. Πρόκειται για εγγυήσεις, όχι για πραγματικές ροές χρήματος. Κανείς δεν στερεί κάτι από τον Γερμανό φορολογούμενο. Το αντίθετο. Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα βγει κερδισμένη από τη συμβολή της στη διάσωση. Μόνο από την Ελλάδα θα βγάλει έως και 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, γιατί οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τόκους για τα δάνεια της βοήθειας».

Τόνισε ακόμη ότι είναι μηδενικός ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης, αν και παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σοβαρή. «Υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. Είναι αδιανόητο να αποτύχει το ευρώ», προσέθεσε και εξήγησε ότι «καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ με δική της απόφαση: για τις πιο αδύναμες χώρες αυτό θα ήταν οικονομική αυτοκτονία, όπως και για τις πιο ισχυρές χώρες. Και πολιτικά η Ευρώπη θα είχε μόνο τη μισή αξία χωρίς το ευρώ».

Δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε, τέλος, πως το επενδυτικό κοινό παραμένει επιφυλακτικό έναντι της ικανότητας της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Χέρμαν Βαν Ρομπέι
«Απίστευτο το ελληνικό επίτευγμα»

Την άποψη ότι η μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 6% μέσα σ’ έναν χρόνο αποτελεί «απίστευτο επίτευγμα» διατυπώνει σε συνέντευξη με τίτλο «το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι» ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Αφού πρώτα επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην κρίση που εκδηλώθηκε την άνοιξη, ο κ. Ρομπέι σημειώνει ότι χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός έως ότου συνειδητοποιήσουν όλοι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα εθνικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα ευρωπαϊκά.

Επισημαίνει ακόμη ότι η ελληνική κρίση ώθησε την ΕΕ «να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα», προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.