Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή οικονομικής πολιτικής

Androulakis
Στην οικονομική κρίση και τον κίνδυνο του ντόμινο στις χώρες της ευρωζώνης, αναφέρθηκε ο Μίμης Ανδρουλάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. «Ένα τόσο "σκληρό" ευρώ δεν είναι ανταγωνιστικό, ενώ απαιτείται και αύξηση της ρευστότητας», ανέφερε...
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως με βάση τη γερμανική αντίληψη, οι χώρες της ευρωζώνης που θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ, δεν είναι μία και δύο. «Ποιος θα πρωτοφύγει; Μόνο 9 χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, ανταποκρίνονται στα γερμανικά πρότυπα αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Τόνισε πάντως, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν οδυνηρό για την Ελλάδα, καθώς η υποτίμηση της δραχμής θα ήταν δραματική. Άρα, συνέχισε, «ή θα πρέπει να γίνουμε γερμανική επαρχεία, που δεν το θέλουμε, ή θα πρέπει να αλλάξει νομισματική πολιτική η ευρωζώνη, π.χ. κοινό προϋπολογισμό».
Αναφερόμενος στην προσφυγή της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης, έκανε λόγο για πολιτικό έγκλημα, καθώς «αντί να αναδιαρθρώσουν άμεσα το τραπεζικό τους σύστημα, μέσα σε μία νύχτα, όλες τις απώλειες των τραπεζών, τις μετέτρεψαν σε βάρος των εργαζομένων». Όσο για το ενδεχόμενο να μπει στον μηχανισμό η Ισπανία, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως σε μία τέτοια περίπτωση, διακυβεύεται η συνοχή της ευρωζώνης.
Χρειάζεται «αναπρογραμματισμός» του χρέους
Οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2013 είναι μηδαμινές, είπε ο κ. Ανδρουλάκης και υπογράμμισε πως «δεν γίνεται τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή σε μόλις τρία χρόνια. Ούτε μπορώ να κάνω υποτίμηση της τάξεως του 40% για να γίνω ανταγωνιστικός σαν κράτος. Χρειάζεται «αναπρογραμματισμός» του χρέους».
Ερωτώμενος για τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού σε ετήσιο μορατόριουμ, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως «δεν χρειαζόμαστε μορατόριουμ, αλλά ένα σύμφωνο με τις άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε 3-4 θέματα» και ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος, δεν είχε τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια να συζητήσει επί της ακολουθούμενης στρατηγικής, «το πού πάμε», σε κανένα συντεταγμένο όργανο.
Περί διαρθρωτικών αλλαγών
Είναι αστείο να αποκαλούμε διαρθρωτική αλλαγή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτά είναι πράγματα που έπρεπε να τα κάνουμε από μόνοι μας, ανεξάρτητα από μνημόνια.
Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της ψήφισης ενός νόμου και της επίτευξης αποτελεσμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. «Που θα βρεθεί τώρα αγοραστής για το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αναρωτήθηκε. «Οι νόμοι μπορεί να είναι πουκάμισα αδειανά. Πρέπει να επιλέξεις εκείνες τις κινήσεις, που δημιουργούν το μέγιστο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.