Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Ε, όχι και πρωθυπουργός - μαριονέτα!» Εξοργισμένος ο Καραμανλής από τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου ότι επί πρωθυπουργίας του κυβερνούσε η Ντόρα Μπακογιάννη

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κ. Καραμανλής στα κυβερνητικά έδρανα τον Μάρτιο του 2009 στη Βουλή
Δεκατέσσερις μήνες μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της ΝΔ και έναν ακριβώς χρόνο μετά την αλλαγή σελίδας στο κόμμα του, με την πανηγυρική εκλογή του κ. Αντ.Σαμαρά , ο κ.Κ.Καραμανλής εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις της συντηρητικής παράταξης. Το παράδοξο είναι ότι ολόκληρη η ΝΔ ερμηνεύει τις κινήσεις του, ενώ εξακολουθεί να κρατάει τα χείλη του ερμητικά κλειστά. Χωρίς να έχει μιλήσει καθόλου μετά τις 29 Νοεμβρίου του 2009 που παρέδωσε τα κλειδιά της Ρηγίλλης στον διάδοχό του, ο κ. Καραμανλής βρέθηκε και πάλι την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ του κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, διαπιστώνοντας ότι και οι δύο επιχειρούν να διασφαλίσουν ένα φιλικό νεύμα του. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να εξασφαλίσουν εκ νέου την απόλυτη ουδετερότητά του στη διαμάχη τους που κλιμακώνεται, αλλά και μια προειδοποίηση που ο ίδιος απηύθυνε για πρώτη φορά. 


Είναι γνωστό ότι ο κ. Καραμανλής στήριξε σιωπηρά τον κ. Σαμαρά όταν έδινε τη μάχη της εσωκομματικής εκλογής. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι τον στηρίζουν ανοιχτά στενοί του συνεργάτες και δεν προσπάθησε να τους αποθαρρύνει. Παραδίδοντάς του το κόμμα, έκανε σε όλους σαφές ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον διάδοχό του, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα έχει να κάνει μαζί του όποιος προσπαθήσει να τον βλάψει.

Στη συνέχεια όμως η συμμαχία Σαμαρά- Καραμανλή άρχισε να χαλαρώνει και να αποδυναμώνεται, ιδίως μετά τις αποστάσεις που άρχισε να παίρνει ο κ. Σαμαράς από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή και τις διακηρύξεις του για διακοπή κάθε δεσμού με το παρελθόν. Από τότε οι σχέσεις Καραμανλή- Σαμαρά παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός δυσαρεστήθηκε πολύ όταν ο κ. Σαμαράς άφησε ακάλυπτους τους στενούς του συνεργάτες στη διερεύνηση της υπόθεσης του Βατοπαιδίου, και ακόμη περισσότερο όταν διέγραψε τους κκ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσόπουλο την ίδια ημέρα που αποκαλυπτόταν η εμπλοκή του κ. Τ. Μαντέλη στην υπόθεση της Siemens. Παρ΄ όλα αυτά έδωσε και πάλι τη στήριξή του στον κ. Σαμαρά, καταψηφίζοντας στη Βουλή το μνημόνιο, την ημέρα που το υπερψήφισε η κυρία Μπακογιάννη και διαγράφηκε από το κόμμα.

Τον τελευταίο καιρό όμως το χάσμα μεταξύ του ιδίου και του διαδόχου του άρχισε και πάλι να μεγαλώνει έπειτα από δύο πρωτοβουλίες της Ρηγίλλης που του προκάλεσαν έντονη δυσφορία. Η πρώτη ήταν η έμμεση πρόκληση του κ. Σαμαρά να τοποθετηθεί δημοσίως, τονίζοντας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Μega ότι δεν μπορεί πια να μιλάει εξ ονόματός του. Ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να μιλήσει και εκνευρίζεται όταν προσπαθεί οποιοσδήποτε να εκβιάσει μια δημόσια τοποθέτησή του.

Η δεύτερη πρωτοβουλία που τον εξόργισε ακόμη περισσότερο ήταν η δήλωση που έκανε στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π.Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κυβερνούσε όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής.

«Δεν ήταν η κυρία Μπακογιάννη παντοδύναμη, νούμερο 2 στις κυβερνήσεις Καραμανλή; Δεν ήταν στην Κυβερνητική Επιτροπή; Δεν πέρασαν όλα αυτά που αφορούσαν ή δεν αφορούσαν την οικονομία από τα χέρια της;» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:«Δεν συναποφάσιζε; Τα δύο τρίτα των υπουργών και υφυπουργών των κυβερνήσεωνΚαραμανλή δεν περνούσαν πρώτα από την έγκρισή της και μετά κατέληγαν στο Υπουργικό Συμβούλιο;» «Δηλαδή τι θέλουν να πουν; Οτι ήμουν πρωθυπουργός-μαριονέτα; Οτι απλώς προήδρευα;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραμανλής μιλώντας την επομένη σε συνεργάτες του, διαπιστώνοντας ότι η Ρηγίλλης δεν εκτίμησε την αυστηρά ουδέτερη στάση που κράτησε στην ίδρυση του νέου κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη.Στηρίζει τον Σαμαρά, αλλά δεν θέλει διαγραφές

Με δύο φράσεις, ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε καθαρά την Πέμπτη την απόφασή του να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και την πρόθεσή του να παρέμβει στο μέλλον, αν διαπιστώσει ότι η ΝΔ κόβεται στα δύο. 

«Η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι μας και στηρίζουμε το κόμμαμας» δήλωσε ο πρώην αρχηγός της ΝΔ με διαρροή συνεργατών του που διενεμήθη στον Τύπο, έπειτα από τις πιεστικές απαιτήσεις της Ρηγίλλης να διαψεύσει ότι κλείνει το μάτι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η φράση αυτή ικανοποίησε την ηγεσία της ΝΔ, που θεώρησε ότι με τον τρόπο αυτόν ανανεώνει την εμπιστοσύνη του προς τον διάδοχό του και γυρίζει την πλάτη στην πρώην υπουργό του. Πιο προσε κτικοί αναγνώστες έδιναν όμως άλλη ερμηνεία στη διατύπωσή του. «Εφόσον μιλάει “για το κόμμα μας και για το σπίτι μας”ουσιαστικά προαναγγέλλει ότι είναι διατεθειμένος να παρέμβει εφόσον διαπιστώσει εσωκομματική αποσταθεροποίηση στη ΝΔ» υποστηρίζουν βουλευτές που συνομιλούν μαζί του και ξέρουν να αποκρυπτογραφούν τις εκφράσεις του. 

Αντιθέτως, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν ότι ο κ. Καραμανλής επέλεξε αυτή την έκφραση για να αποδοκιμάσει όσους προσπαθούν αυτή την περίοδο να πλήξουν τη συνοχή της ΝΔ και να ενθαρρύνουν κι άλλες αποχωρήσεις. 

Αλλά, ακόμη και τότε, απέφυγε κάθε κίνηση προς την κυρία Μπακογιάννη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κλείσιμο του ματιού του προς αυτήν. Το βράδυ της Τρίτης η κυρία Μπακογιάννη τον πλησίασε στη Βουλή και κάθησε δύο έδρανα πιο πέρα, έχοντας ανάμεσά τους τη βουλευτή Ρεθύμνου κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη . Ο κ. Καραμανλής τη χαιρέτησε ψυχρά και απέφυγε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση μαζί της. Για να μην ερμηνευθεί όμως ούτε και αυτή η τυχαία συνάντησή τους ως κάτι το προμελετημένο, φρόντισε να θυμίσει σε όλες τις πλευρές την Πέμπτη ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα μας και το σπίτι μας». Με τη διατύπωση αυτή κρατούσε και πάλι ίσες αποστάσεις από τον Σαμαρά και την Ντόρα και πολύ κομψά εξέφραζε και τη διαφωνία του με τη διαγραφή του κ. Ελ. Αυγενάκη, αλλά και την ανεξαρτητοποίηση του κ. Γ. Κοντογιάννη, δύο νέων βουλευτών που μπήκαν στην πολιτική έπειτα από δική του παρότρυνση. 

Αν και απέφυγε την περασμένη εβδομάδα κάθε συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη ΝΔ, ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι διαφωνεί με τη στρατηγική εκκαθαρίσεων που εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς, όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος που διατηρούν τακτική επαφή μαζί του. «Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική,τότε η Ντόρα θα βρει εύκολα τους δέκα βουλευτές που αναζητεί για να συγκροτήσει δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή» υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, επιμένοντας ότι την ίδια άποψη έχει και ο κ. Καραμανλής. Ενδεικτική της τακτικής που ακολουθεί αυτή την περίοδο ο κ. Κ. Καραμανλής είναι η στάση που κράτησε προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επέλεξε ένα έδρανο στις πίσω σειρές και κάθησε ανάμεσα στους κκ. Γ. Βλάχο και Γ. Παπανικολάου, έχοντας μπροστά του τον κ. Ευ. Αντώναρο. Με τον τρόπο αυτόν δημιούργησε ένα ανθρώπινο τείχος γύρω του για να μην μπορεί κανείς να τον πλησιάσει και να ανοίξει μαζί του πολιτική συζήτηση. Ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν ήλθε η ώρα να μιλήσει και θα παραμείνει σιωπηλός κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή. Σε αυτούς που επιμένουν ότι θα πρέπει τουλάχιστον να μιλήσει για την οικονομία στη Βουλή, οι συνεργάτες του επισημαίνουν πως ό,τι πρέπει να ειπωθεί θα ειπωθεί από τους βουλευτές της ΝΔ και από τον πρώην υπουργό Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου.
ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΗ «ΧΑΝΤΖΑΡΑ» ΤΟ 1998
Πρωτοπόρος στις διαγραφές ο κ. Κ.Καραμανλής, ο οποίος το 1998- προτού καν συμπληρώσει χρόνο στην ηγεσία της ΝΔ- διέγραψε διαμιάς έξι βουλευτές του. Ανάμεσά τους ήταν οι κκ. Στ.Μάνος,Α.Ανδριανόπουλος και Β. Κοντογιαννόπουλος, οι οποίοι αργότερα συμπορεύθηκαν με το ΠαΣοΚ,όπως και ο πρόσφατα εκλεγείς με «πράσινο» χρίσμα περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλης. Ο λόγος της μαζικής διαγραφής ήταν η κομματική πειθαρχία που είχε θέσει ο κ.Καραμανλής για την καταψήφιση κυβερνητικής τροπολογίας που διευκόλυνε τις αποκρατικοποιήσεις και στην οποία υπάκουσε την υστάτη ώρα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αποφεύγοντας τότε τη διαγραφή από τη ΝΔ, η οποία της ήρθε 13 χρόνια αργότερα από τον κ.Σαμαρά,επειδή αυτή τη φορά δεν καταψήφισε το μνημόνιο. Σε επόμενη φάση,πάντως,ο κ.Καραμανλής διέγραψε έναν μελλοντικό αρχηγό κόμματος,τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2000 είχε καταφερθεί με απαξιωτικό τρόπο κατά του τότε εκπροσώπου της ΝΔ κ. Α.Σπηλιωτόπουλου. Με τη φόρα μάλιστα που είχε πάρει από την αντιπολιτευτική περίοδο, στους πρώτους μήνες της πρωθυπουργικής του θητείας διέγραψε τον άμοιρο βουλευτή Πιερίας κ. Ευ.Πολύζο που είχε πει την αυτονόητη αλήθεια ότι σε υποθέσεις διαφθοράς δεν εμπλέκονται πρόσωπα μόνο από μία παράταξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.