Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Και τώρα τα δύσκολα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής σειρά οδυνηρών μέτρων, τα οποία απαίτησαν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνουν το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας και να αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Περικοπή μισθών, μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση του ποσοστού των επιτρεπόμενων απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων.
ΟΛΑ αυτά τα μέτρα είναι μονομερή. Πλήττουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων και συνταξιούχων. Καιρός είναι η κυβέρνηση να στραφεί και προς άλλες κατευθύνσεις, ώστε και επιπλέον έσοδα να αντλήσει για τα κρατικά ταμεία και να αποκαταστήσει το αίσθημα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης.
ΣΤΗΝ Ελλάδα οργιάζει η φοροδιαφυγή. Είναι διαχρονική διαπίστωση όλων των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών. Ορισμένες εγχώριες και διεθνείς μελέτες, μάλιστα, έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι, αν το ελληνικό κράτος κατόρθωνε να συλλάβει το μισό από το ποσοστό της υπολογιζόμενης φοροδιαφυγής, θα εκμηδένιζε σύντομα το έλλειμμά του. Και θα μπορούσε, σε εύλογο διάστημα, να επαναφέρει τα κομμένα επιδόματα των υπαλλήλων του Δημοσίου.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια το πάρτι της φοροδιαφυγής πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. Οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί αδρανοποιήθηκαν και τα έσοδα του κράτους κατέρρευσαν. Μαζί με την εκρηκτική άνοδο της κρατικής σπατάλης, προκάλεσαν την εκτόξευση του ελλείμματος σε πρωτοφανές ύψος. Ηρθε και η διεθνής κρίση και η οικονομία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ βρίσκεται τώρα μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Να σταματήσει το πάρτι της φοροδιαφυγής, που συνεχίζεται όπως βεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές (το ΣΔΟΕ, που επανασυστάθηκε και άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του). Πλήθος καταγγελιών φτάνει σ' αυτές. Για αδήλωτες πισίνες που έχουν κατακλύσει τα βόρεια και τα νότια προάστια. Για πλήθος επαγγελματιών, με πολλά ακίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα και φουσκωμένες καταθέσεις, οι οποίοι -κατά τα άλλα- εμφανίζουν φορολογικές δηλώσεις φτωχότερες από εκείνες ενός μέσου μισθωτού.
ΜΕΧΡΙ τώρα η κυβέρνηση καταπιάστηκε με τα εύκολα. Διότι είναι εύκολο να κόβεται ο 13ος μισθός. Τώρα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να καταπιαστεί με τα δύσκολα. Διότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απαιτεί συνδυασμό βούλησης, αποφασιστικότητας, σχεδίου και οργάνωσης. Απαιτεί σύγκρουση με οργανωμένα συμφέροντα, μεγάλα και μικρότερα. Ολα αυτά που αντιστέκονται αυτά τα χρόνια και διατηρούν φορολογική ασυλία, στα όρια της ασυδοσίας κάποτε.
ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ να συνεχιστεί αυτή κατάσταση δεν υπάρχουν. Τα συνήθη υποζύγια (μισθωτοί, συνταξιούχοι) δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι οι βασικοί αιμοδότες των κρατικών ταμείων. Και να συνεχίσουν, δεν αρκούν. Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών στα γραφεία του ΣΔΟΕ δεν πρέπει να μείνει στο επίπεδο του επικοινωνιακού συμβολισμού. Ηρθε η ώρα της πράξης, που θα φέρει αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.