Με ισοπεδωτικές ρυθμίσεις όλα τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αυξάνονται στο 65ο έτος, χωρίς καμιά διάκριση για τις μητέρες με ανήλικο. Γι' αυτή την κατηγορία εργαζομένων η μόνη θετική διάκριση που παραμένει είναι η συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη στο 60ό έτος.
Μάλιστα η προσαρμογή (αύξηση των ορίων ηλικίας) είναι τόσο βίαιη που όλα ξεκαθαρίζουν μέσα σε 3 χρόνια, μέχρι το 2013. Η μόνη θετική πρόβλεψη είναι ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 7 έτη, και έτσι να καταστεί εφικτή η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος.
Βίαιη ανατροπή προσδοκιών
Το νέο Ασφαλιστικό ορμάει βίαια και ανατρέπει την εργασιακή ζωή και τις προσδοκίες των ασφαλισμένων ήδη από τις αρχές του 2011. Χωρίς σεβασμό στα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και με δραματική αύξηση των ηλικιακών ορίων.
Ωστόσο, στη Βουλή δεν θα συζητηθεί τελικά μαζί με το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, καθώς επελέγη από τον πρωθυπουργό να «κρατηθεί» σαν μια προσπάθεια αποσυμπίεσης του εκρηκτικού μείγματος που συνθέτουν τα δύο αυτά ζητήματα για την κοινωνία και τα εργασιακά και ασφαλιστικά διακαιώματα.
Ετσι αναμένεται νέος κύκλος επαφών μεταξύ των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ και για το Εργασιακό (σ.σ. στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι στις αρχές Ιουλίου), ενώ οι τελικές διατάξεις θα προωθηθούν μέσα στο καλοκαίρι. Πιθανότατα, με προεδρικό διάταγμα σε εξουσιοδότηση του νόμου 3845/10 (μνημόνιο) και όχι με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Και αυτό προκειμένου να περάσει χωρίς τριγμούς.
Να σημειωθεί ότι από τα νέα αυξημένα όρια απολύσεων, τη μείωση στο ήμισυ του ποσοστού των αποζημιώσεων, τις διαδικασίες (μη) προσφυγής στη Διαιτησία και τον μειωμένο εισαγωγικό μισθό των νέων κάτω των 25 ετών δεν προκύπτει δημόσιο όφελος. Επιχείρημα που κατά κόρον χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό. Απλώς κερδίζουν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες προκαλώντας.
Αυτό είναι το τρίτο μπρος-πίσω της κυβέρνησης, ακόμη μια παλινδρόμηση επί ενός θέματος που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και έχει προκαλέσει διαλυτικές τάσεις μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Η αποσύνδεση έγινε προκειμένου να αραιώσει η πυκνή εκρηκτική ύλη που έχει συγκεντρωθεί στην κοινωνία και η οποία απειλούσε να τινάξει στον αέρα την ψήφιση του Ασφαλιστικού και το πρόγραμμα δανεισμού με την τρόικα. Με βάση το σχέδιο νόμου που κατέθεσε αργά χθες το απόγευμα στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, όλα τα όρια ηλικίας αυξάνονται και για την έξοδο από την εργασία απαιτείται είτε η κάλυψη 40 ετών ασφάλισης είτε η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Στις άλλες περιπτώσεις οι αποδοχές θα είναι μειωμένες. Και μάλιστα έως 30% επί ενός ποσού σύνταξης «κουτσουρεμένου», καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης από 2% και πάνω που είναι σήμερα πέφτει δραματικά μεταξύ του 0,8% για κάθε χρόνο ασφάλισης για έξοδο με την κατώτατη σύνταξη (15ετία στο 65ο έτος) και έως 1,5% για ασφάλιση μετά τα 39 έτη ασφάλισης και έως τα 45.
Στην περίπτωση της κατώτατης σύνταξης (15ετία στο 65ο) για μισθό 800 ευρώ (μέσος όρος 15ετίας) η ανταποδοτική σύνταξη πέφτει στα 96 ευρώ. Και μαζί με τη βασική οι αποδοχές περιορίζονται στα 456 ευρώ από το 2015 και μετά από 485 σήμερα (χωρίς το ΕΚΑΣ). Για πλήρεις αποδοχές στο 60ό έτος απαιτείται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Προς τούτο θα αθροίζονται και 7 πλασματικά έτη από τον στρατό, τις σπουδές, την εκπαιδευτική άδεια, την εξαγορά των ημερών απεργίας, ανεργίας και ασθένειας, τη λοχεία και την ανατροφή των τέκνων.
Ομως η βασική σύνταξη θα χορηγείται μόνο 12 φορές τον χρόνο, πρόβλεψη που παραπέμπει στη μόνιμη κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. (Ηδη έχει αντικατασταθεί με το μνημόνιο -νόμος 3845/10- με επίδομα 800 ευρώ τον χρόνο ως εξής: 400 τα Χριστούγεννα και από 200 Πάσχα και καλοκαίρι. Και αυτό για κύριες συντάξεις έως 2.500 ευρώ τον μήνα. Για τις μεγαλύτερες δεν προβλέπεται κανένα επίδομα). Για τους νυν συνταξιούχους προβλέπεται ότι δεν πρόκειται να πάρουν καμιά αύξηση, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι μειωμένες αποδοχές (συντάξεις) συνδυάζονται και με νέα, γενικευμένα σε υψηλότερο επίπεδο, όρια ηλικίας με τα οποία παγιδεύονται στην εργασία πολλοί ασφαλισμένοι ή την ανεργία (στον βαθμό που το Ασφαλιστικό ήταν το καταφύγιο για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας των ηλικιωμένων). Συγκεκριμένα:
* Από τις αρχές του νέου χρόνου εγκαταλείπεται η 35ετία και χρειάζεται 37ετία και το 59ο έτος της ηλικίας για συνταξιοδότηση. Κάθε χρόνο προστίθενται επιπλέον 225 ένσημα μέχρι τα 40 έτη. Το νέο όριο θα επιτευχθεί το 2015.
* Από την 1/1/2011 θα προστίθενται 9 μήνες στην ηλικία συνταξιοδότησης στα βαρέα και από το 55ο έτος η ηλικία θα ανέλθει στο 60ό έτος (απαιτούνται 10.500 ένσημα από τα οποία τα 7.500 στα ΒΑΕ). Στο 58ο θα δίνεται μειωμένη.
* Η 35ετία για έξοδο στο 60ό αυξάνεται και γίνεται 40ετία ακόμη και για τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες.
* Οι γυναίκες που έβγαιναν στο 60ό έτος με 4.500 ένσημα (παλαιές ασφαλισμένες) θα συνταξιοδοτηθούν το 2011 στο 62ο. Κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια θα προστίθεται ένα επιπλέον έτος μέχρι το 65ο.
* Με 10.000 ένσημα το όριο ηλικίας για τους άνδρες αυξάνει του χρόνου στο 63ο και κάθε ένα από τα επόμενα έτη θα προστίθεται ένα εξάμηνο μέχρι το 65ο. Για τις γυναίκες με 10.000 ένσημα που έβγαιναν στα 57 (πριν από το 1993) το όριο αυξάνει στο 58ο από το 2011 συν 6 μήνες κάθε έτος, ενώ στον αριθμό των ενσήμων προστίθενται 400 τον χρόνο μέχρι τις 12.000.
* Οι συντάξεις που υπολογίζονται με ποσοστό πάνω από 2% τον χρόνο (ΟΕΕ/ΤΕΒΕ, ΤΣΠΕΑΘ κ.ά.) περιορίζονται σε αυτό το ποσοστό για τα έτη πέραν του 2013.
* Στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι μπορούν να μείνουν άλλα 5 έτη πέραν της 35ετίας (έβγαιναν υποχρεωτικά στη σύνταξη) και έως το 65ο έτος. Αντίστοιχα
* Τίθενται πιο αυστηρά οικονομικά κριτήρια για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων. Τώρα πάνω από το 30πλάσιο (έναντι 40πλάσιου που ίσχυε) του ανειδίκευτου εργάτη (1.020 ευρώ σήμερα) κόβεται το 1/3 της σύνταξης, πάνω από το 40πλάσιο τα 2/3 και τα 3/4 για πάνω από το 70πλάσιο.
* Το κράτος δεν εγγυάται τις επικουρικές συντάξεις μετά το 2011.
Συμπερασματικά, το 1983
- Δεν προβλέπεται καμιά προσαύξηση στη συνταξιοδότηση με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και εξ αυτού τεκμαίρεται ότι δεν θίγονται οι προ του 1983 ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων (ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα). *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.