Σε τελικό στάδιο υλοποίησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV – Unmmaned Aerial Vehicle ή Drones).
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες που εξειδικεύονται στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Πρόθεση των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω αεροπλάνα για τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μέσα στον αστικό ιστό.
Τα UAV ή «Drones», εξάλλου, μπορούν και πετούν αθόρυβα, άρα δίχως να γίνονται αντιληπτά πάνω από περιοχές αστυνομικού ενδιαφέροντος, μεταφέροντας (είτε πρόκειται π.χ. για την ελληνοτουρκική μεθόριο είτε… για τα Εξάρχεια) εικόνα, ήχο και άλλα δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδέα για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών γεννήθηκε την περίοδο των μεγάλων συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην πλατεία Συντάγματος.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της 27ης Ιουνίου 2013 το γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένο σκάφος του Στρατού που «μετείχε» στις έρευνες για τον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών είχε καταπέσει στην περιοχή Αγία Ευθυμία Φωκίδας. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε προσπαθήσει να διαψεύσει τη σύνδεση του αεροσκάφους με την εν εξελίξει αστυνομική επιχείρηση. Είχε τότε διαρρεύσει στον Τύπο ότι τα UAV που διαθέτει ο Στρατός εκτοξεύονται από ειδικό όχημα, προσγειώνονται με αλεξίπτωτο, έχουν πτητική εμβέλεια 15 – 30 χιλιομέτρων και δυνατότητα ενσωμάτωσης συσκευών κατόπτευσης χώρων, εντοπισμού στίγματος κινητών, υποκλοπής συνομιλιών κ.ά.
Επανέρχονται οι κάμερες στην Αθήνα;
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΛ.ΑΣ. εξετάζεται το ενδεχόμενο επισκευής των καμερών που είχαν εγκατασταθεί το 2004 στο κέντρο της Αθήνας και βρίσκονται σήμερα εκτός λειτουργίας. Καθώς μάλιστα η βάση των καμερών (τα λεγόμενα ΚΑΦΑΟ) έχει στην πάροδο των ετών πυρποληθεί από αντιεξουσιαστές εξετάζεται η μετατροπή των καμερών από ενσύρματες σε ασύρματες με τη χρήση καρτών sim. Το κόστος για την επανενεργοποίηση κάθε κάμερας έχει προϋπολογιστεί στα 1.200 ευρώ.
[πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ]
Βάση των φονικών drones θέλουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στο Καστέλλι της Κρήτης
Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Αθήνα τη στάθμευση στόλου Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (τα γνωστά drones) στην Κρήτη, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής.
Η κίνηση αυτή, για την οποία ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες αναφέρουν ότι το θέμα έχει προκαλέσει πυκνή αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελώντας σύνθετη εξίσωση με πολλαπλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αμερικανικό αίτημα αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.