Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΕΗ: Απεργία και Παναττικό συλλαλητήριο


Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
 
Σε παναττικό συλλαλητήριο καλεί το απόγευμα της Πέμπτης (19.00) η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι απεργίες των εργαζομένων σε όλες τις μονάδες της ΔΕΗ σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, καθώς το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» προετοιμάζεται για κατάθεση στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ομοσπονδία, έχει προαναγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την κατάθεση...
του ν/σ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με βασικά αιτήματα, την απόσυρσή του και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη τους εκβιασμούς περί επιστράτευσης των απεργών.

Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό ΑΗΣ και το ορυχείο στο Αμύνταιο της Φλώρινας, θα επισκεφθεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποτροπή του ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.)».

Η «μικρή ΔΕΗ» θα αποτελέσει αυτή την εβδομάδα το πρώτο crash test για την κυβέρνηση όσον αφορά στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία όχι μόνο αποτελεί δέσμευση έναντι της τρόικας αλλά και όρους των εταίρων και δανειστών προκειμένου να μη μετατεθεί οριστικά για το επόμενο έτος η συζήτηση για το χρέος.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, η δίωρης διάρκειας σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζελο, στο Μέγαρο Μαξιμου. Υπόσχονται μικροβελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και δηλώνουν ότι "θα αντιμετωπίσουν τους συνδικαλιστές, "αν κατεβάσουν τους διακόπτες".

Προγράμματα κυλιόμενων περικοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που θα ξεκινήσουν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7000-7500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ. 
Η μια μετά την άλλη, οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παίρνουν αποφάσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την ώρα που στη ΔΕΗ κλιμακώνονται οι συσκέψεις και οι περιοδείες στους χώρους δουλειάς, το εργατικό κέντρο Αθήνας, πήρε θέση για τις εξελίξεις. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:

«Η μνημονιακή, και υποτελής κυβέρνηση στις  απαιτήσεις των οικονομικών συμφερόντων, συνεχίζει το δρομολόγιο της καταστροφής. Νέος σταθμός η εκποίηση του ομίλου ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανικής και στρατηγικής σημασίας Επιχείρησης για την χώρα. Ακρωτηριάζουν την ΔΕΗ και δωρίζουν το 30% του σώματος της στο ιδιωτικό κρατικοδίαιτο κεφάλαιο. Δωρίζουν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς που είναι η αρτηρία και ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ. Προσφέρουν έτοιμες υποδομές στους ανυπόμονους ψευτοεπενδυτές να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Σερβίρουν έτοιμο στο πιάτο εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στα 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ.

Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως σκλάβους και τους μεταφέρουν στα σκλαβοπάζαρα των σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων. Βαφτίζουν το ξεπούλημα του ομίλου ΔΕΗ μεταρρύθμιση και την ιδιωτικοποίηση, απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όταν γνωρίζουν πολύ καλά, και έχει αποκαλυφθεί, ότι γύρω από τον όμιλο ΔΕΗ εξελίσσεται ένα πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι αξίας πολλών δις €, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι το παιχνίδι της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι στημένο σε βάρος της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμοποίηση να ιδιωτικοποίηση τον όμιλο της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αξιολογώντας και αναλύοντας τις εξελίξεις συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με έναρξη την κατάθεση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής», σημειώνει το ΕΚΑ μεταξύ άλλων.

Καταστροφή για την οικονομία, την κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) τη δημιουργία μιας θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ, της "μικρής ΔΕΗ".

"Η ιδιωτικοποίηση μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες που έχουν απομείνει στη χώρα μας και δημιουργήθηκε από χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας" αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚΘ. Παράλληλα κάνει λόγο για καταστροφικά αποτελέσματα από την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες χώρες καθώς σημειώθηκαν τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια.

"Η υποστήριξη του δημόσιου ρόλου της ΔΕΗ και του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος είναι υπόθεση όλων μας" αναφέρει το ΕΚΘ και δηλώνει ότι στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του οργανισμού.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και η πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΠΟΕΜ) που επισημαίνει:

«Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας μιας επιχείρησης εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Ο αγώνας των μεταλλεργατών, ο αγώνας των χαλυβουργών συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη της Δημόσιας ΔΕΗ, συνδέεται άμεσα με το κόστος της ενέργειας στην Βιομηχανία, συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη της βαριάς βιομηχανίας, με την απασχόληση, με το δικαίωμα στην ζωή των φτωχών εργατών και των λαϊκών νοικοκυριών».

Από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.