Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νέα μέτρα λιτότητας ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2015

Νέα μέτρα λιτότητας ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2015

Νέα μέτρα για το 2015 σε όλους, λέει η κυβέρνηση, για να βρεθούν τα λεφτά για ενστόλους και δικαστικούς

Εναλλακτικά μέτρα που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν «αντισυνταγματικές και μη εφαρμοστέες» οι περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012 στις αποδοχές των ένστολων εν ενεργεία και συνταξιούχων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών) αναζητεί η κυβέρνηση.

Δημοσίευμα της «Ημερησίας», αναφέρει ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καλύψει το νέο δημοσιονομικό κενό περίπου 700 εκατ. ευρώ που «ανοίγουν» οι δικαστικές αποφάσεις με μέτρα – παρεμβάσεις που θα γίνουν τόσο στους ένστολους όσο και τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες συσκέψεις των νομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να αξιολογηθεί το σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.
Εκτός από το δημοσιονομικό κόστος, που για τους δικαστικούς και τους ένστολους μόνο υπολογίζεται σε 270 εκατ. ευρώ, από τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών περικοπών που υπέστησαν οι δύο αυτές επαγγελματικές κατηγορίες προκύπτει και ένα χρηματοδοτικό κενό.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περίπου 600 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ για τους δικαστικούς και άλλα 500 εκατ. ευρώγια τους ένστολους) για να καταβάλει τα αναδρομικά. Σε αυτό το σκέλος εξετάζεται η τμηματική και σε βάθος χρόνου εξόφλησή τους και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το πώς ακριβώς θα γίνει από το εάν επιτευχθεί και φέτος μεγαλύτερο του προβλεπόμενου πρωτογενές πλεόνασμα.
Όσον αφορά, δε, στο πότε θα ξεκινήσει το Δημόσιο να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ένστολους, από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι οι φετινές εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις επιτρέπουν την κάλυψη ενός μέρους του κόστους, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη χρονιά, για την οποία το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει επί του παρόντος «κενό» 911 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.