Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Το νομοσχέδιο για την “μικρή ΔΕΗ” παίρνει την άγουσα προς το Α΄ Θερινό Τμήμα για ψήφιση. Στη Βουλή κατατίθεται τελικά την Τετάρτη 2 Ιουλίου -αντί της προσεχούς Πέμπτης- το σχετικό νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», το πρώτο από τα προαπαιτούμενα της τρόικα για τις δυο δόσεις ενός δισ. εκάστη, που αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο.
Στην ουσία πουλούν τη καλή ΔΕΗ και οι παλιές μονάδες που θα μείνουν στο κράτος θα κλείσουν, ενώ το νομοσχέδιο θα απαγορεύει στην εναπομείνασα ΔΕΗ να ασκήσει οποιαδήποτε εμπορική πολιτική χαρίζοντας στους ιδιώτες τους πελάτες
Για ξεπούλημα της ΔΕΗ στους ιδιώτες έκανε λόγο μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "στο Κόκκινο" ο Θ. Πετράκος μιλώντας για το νομοσχέδιο που εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου και προωθείται προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

 "Πρόκειται για δουλοπαροικία υπέρ των ιδιωτών που τους παρέχει εξασφαλισμένη κέρδη, πελάτες με έτοιμα έργα και οι πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής ενέργειας όπως τα υδροηλεκτρικά, καινούργια μονάδα φυσικού αερίου στη Κομοτηνή και η νέα μονάδα του λιγνίτη της Μελίτης" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε την ανάγκη να παραμείνει υπο κρατικό έλεγχο η ΔΕΗ καθώς όπως τόνισε "η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται απο το κόστος ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα επιτρέπει στο κράτος να παρέχει φτηνό ρεύμα στον λαό ακολουθώντας αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού.
Σήμερα και αύριο αναμένεται να γίνουν συζητήσεις μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων, καθώς το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει διαφωνίες επί του σχεδίου νόμου, ώστε να μην εμφανιστούν - ή να εμφανιστούν κατά το δυνατόν λιγότερες - τριβές μεταξύ τους στη Βουλή. 

Η Χαριλάου Τρικούπη ζήτησε ήδη συνάντηση σήμερα με αντιπροσωπεία του Μαξίμου, μετά από σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθρούρου Ζερβού. Πιο συγκεκριμένa χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκάλεσε ειδική σύσκεψη για το θέμα με τον υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργο Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ), τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κ. Μαθιουδάκη, τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη, τον Π. Κουκουλόπουλο και τους Χρήστο Πρωτόππαπα και Παναγιώτη Ρήγα οι οποίοι εκπροσωπούν τη Χ. Τρικούπη στις διαβουλεύσεις με το Μαξίμου.

Ενδιαφέρον εμφανίζει πώς θα αντιδράσουν και οι βουλευτές που διαφωνούν, κυρίως οι βουλευτές Αρκαδίας και Κοζάνης (ή και υπουργοί όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος) στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και πώς θα αντιδράσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και άλλα σωματεία.
ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
Επί της ουσίας, η σημερινή συνάντηση στοχεύει στον καλύτερο συντονισμό των δύο κυβερνητικών εταίρων για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιείται κάτι από τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.
Ωστόσο, παρά το κλίμα αντιδράσεων που διαμορφώνεται, η ψήφιση του νομοσχεδίου θεωρείται δεδομένη καθώς όχι μόνο αποτελεί ένα από τα «προαπαιτούμενα» του Μνημονίου για την έγκριση της δόσης του Ιουλίου, αλλά και επειδή κανείς εκ των διαφωνούντων βουλευτών δεν συμμετέχει στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής που θα κληθεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Εξάλλου το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συνυπογράψει από πέρυσι την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και το σχέδιο κατάτμησης της ΔΕΗ.
Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο Γκίκας Χαρδούβελης  διαβεβαίωσε ρητώς το Eurogroup ότι τα 12 προαπαιτούμενα που έχουν προγραμματισθεί στο Α΄ και στο Β’ Θερινό Τμήμα θα τηρηθούν εν όψει (και) της δόσης του Ιουλίου.
ΚΟΙΝH ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ, ΥΠΕΎΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
«ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον καμία πολιτική νομιμοποίηση γιατί είναι οικτρή μειοψηφία στο λαό. Συνεπώς δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει στην περαιτέρω διάσπαση, διάλυση και ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αποσύρει η συγκυβέρνηση τώρα το καταστροφικό νομοσχέδιο για την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», που κατέθεσε πριν από λίγο και προγραμματίζει να συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
Τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε αποφάσεις μιας Βουλής η οποία δεν εκφράζει πλέον την θέληση του Ελληνικού λαού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό στην δημιουργία ενός λαϊκού μετώπου, για να αποτρέψουμε την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης, που διασπά και ξεπουλά την ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.