Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
Το Μουντιάλ των πετρελαίων χτίζεται πάνω στον ιδρώτα και στο αίμα πάμπτωχων «σκλάβων» από το Νεπάλ και τις Φιλιππίνες.
Το Κατάρ κατασκευάζει τα γήπεδα που θα στεγάσουν τη μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή του 2022 χωρίς να...
χαλάει το μανικιούρ των εμίρηδων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που φιλοξένησε η γερμανική «Bild» -δίχως πάντως να κομίζει γλαύκα ες Αθήνας-, οι μισθοί των εργατών που απασχολούνται στην οικοδόμηση των σταδίων ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό του 1 δολαρίου την ώρα.
Οταν τελειώνει η δουλειά, οι αποκαμωμένοι είλωτες κοιμούνται σε μικροσκοπικά δωμάτια χωρίς κλιματισμό, σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. Πολλοί από αυτούς είναι οιονεί φυλακισμένοι, αφού η εταιρεία που τους προσλαμβάνει φροντίζει να τους παίρνει τα διαβατήρια.
Οι εμιγκρέδες που μετακομίζουν στο Κατάρ για να βγάλουν ένα ξεροκόμματο αποτελούν το 88% του πληθυσμού της χώρας και, σύμφωνα με τον Παρατηρητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντάσσονται στο σύστημα «kafala», το οποίο τους θέτει στην πλήρη διάθεση του ντόπιου αφεντικού. Δεν έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν αλλού εργασία, εκτός αν συμφωνήσει ο εργοδότης. Ούτε μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα εξόδου από τη χώρα χωρίς το «πράσινο φως» από την εταιρεία που τους σπονσοράρει. «Το Κατάρ είναι ένα κράτος-σκλαβοπάζαρο», καταγγέλλει ο Σάραν Μπάροου, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικού Δυναμικού. «Στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα συμμετάσχουν 736 ποδοσφαιριστές, αλλά θα έχουν πεθάνει στο μεταξύ πολύ περισσότεροι άνθρωποι για να γίνει η διοργάνωση».
Στο λιλιπούτειο εμιράτο του Περσικού Κόλπου ζουν 1,2 εκατομμύριο ξένοι εργάτες από φτωχές χώρες της Ασίας, με ωριαίες αμοιβές που συχνά πέφτουν κάτω από το 1 δολάριο. Οι καταγγελίες για διαφθορά και δωροδοκίες στη διεκδίκηση της διοργάνωσης δεν έχουν ακόμη κοπάσει ή διερευνηθεί. Η διεξαγωγή του Μουντιάλ τους χειμερινούς μήνες είναι ένα σενάριο που ολοένα θεριεύει...
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.