Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κατάσχεση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ

  • Article rank
  • 23 Mar 2013
  • Naftemporiki

Μετά τα εξώδικα της Εθνικής Τράπεζας, η εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί ως καθετοποιημένη μονάδα

Στην κατάσχεση του εργοστασίου της Λάρκο προχώρησε, χθες, αιφνιδιαστικά η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, ως κάτοχος περίπου του 33% της εταιρείας νικελίου, ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ περί τμηματικής πώλησης της μονάδας.

Με άλλα λόγια, η εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί ως καθετοποιημένη μονάδα (εργοστάσιο και μεταλλείο), με κοινές διαδικασίες ΤΑΙΠΕΔ και Εθνικής Τράπεζας (κατά τα πρότυπα του Αστέρα Βουλιαγμένης), αφού η τράπεζα κατέχει πλέον το εργοστάσιο της επιχείρησης.


Πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαίωναν και χθες ότι από τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης δεν θα θιχτούν τα εργασιακά δικαιώματα των περίπου 1.000 εργαζομένων της επιχείρησης.

Εξάλλου, όπως τονίσθηκε, κάτι τέτοιο κατοχυρώνεται και με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά. Η ιδιωτικοποίηση βέβαια δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει έρευνα της Κομισιόν, να εξακριβωθεί δηλαδή κατά πόσο τα μέτρα κρατικής στήριξης, που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ της μεταλλουργικής εταιρείας ύψους άνω των 105 εκατ. ευρώ, είναι συμβατά με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αυτή η κίνηση της ΕΤΕ έπρεπε να ήταν αναμενόμενη από το ΤΑΙΠΕΔ μετά και τα εξώδικα που η τράπεζα είχε στείλει στα τέλη του 2012, ως κάτοχος του περίπου 33% του μετοχικού κεφαλαίου της Λάρκο, προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του υφυπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας, αμφισβητώντας τη δυνατότητα διαχωρισμού του εργοστασιακού συγκροτήματος της Λάρυμνας από την εταιρεία και καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην προβούν σε καμία ενέργεια που να θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα της τράπεζας στη Λάρκο.

Ο διαχωρισμός απεδείχθη ότι ήταν το βασικό σχέδιο από όλα όσα εξετάζονταν εν όψει της ιδιωτικοποίησης της Λάρκο και στα εξώδικα τότε αναφερόταν ότι οι εξώδικες δηλώσεις είχαν σκοπό να ενημερώσουν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εργοστασίου της Λάρκο στη Λάρυμνα και της εκτάσεως των 1.400 στρ. επί του οποίου βρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.