Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σαμαράς: Ή δίνετε τη δόση ή...


Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς τις πληροφορίες ότι έθεσε στους ευρωπαίους ηγέτες το δίλημμα «ή εκταμίευση της δόσης ή απρόβλεπτες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις» στην Ελλάδα. 

 Η φράση του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου, «ή θα πάρουμε...
τη δόση ή δεν θέλω τώρα να πω τίποτα παραπάνω», προκάλεσε αίσθηση – κυρίως σε όσους αμφισβητούσαν τον διλημματικό χαρακτήρα που θα έδινε στην παρέμβασή του.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για Ελλάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι η χώρα μας έκανε μεγάλη πρόοδο τελευταία», ανέφερε, τονίζοντας πως ζήτησε να επισπευσθεί η εκταμίευση της δόσης. 

Και πρόσθεσε: «Τους είπα ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όριά της, η ανεργία έγινε εφιαλτική, τα ταμειακά αποθέματα αρκούν ως τις 16 Νοεμβρίου. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη». 

Οσο για τον κίνδυνο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων, ήταν εξίσου σαφής: Προειδοποίησε, όπως είπε, τους ευρωπαίους εταίρους ότι η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα «τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό». 

Νωρίτερα το Capital.gr σημείωνε: 

 Ενα «τελείως διαφορετικό κλίμα» μεταφέρουν από τις Βρυξέλλες οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής τα τελευταία τρία χρόνια όπου δεν καταγράφηκε «ούτε μία αρνητική δήλωση για την Ελλάδα». 

Προς επίρρωση, αναφέρουν το εξής στιγμιότυπο: Μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες το βράδυ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίσθηκε να αμφισβητεί την παραδοχή ότι η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο ζητώντας στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτή την εκτίμηση. Η απάντηση ήλθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος παρέπεμψε στην προχθεσινή ανακοίνωση των εκπροσώπων της τρόικας. 

Στα «πολύ θετικά» της Συνόδου η κυβέρνηση εντάσσει τη διαβεβαίωση του επιτρόπου Ολι Ρεν ότι «το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης θα δοθεί μέσα στον επόμενο μήνα», δηλαδή στο έκτακτο Eurogroup που τοποθετείται «το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου». Και, βεβαίως, η θετική ανταπόκριση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην πρόκληση του κ.Σαμαρά να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα. 

Ανάλογο κλίμα μεταφέρεται κι από τη συνάντηση που είχε νωρίς το πρωί ο κ.Σαμαράς με την Αγκελα Μέρκελ στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, η καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό πως «θα συνδράμει» στην άμεση έγκριση της εκταμίευσης – εφόσον βεβαίως κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και ψηφισθούν τα μέτρα από τη Βουλή αμέσως μετά. 

Ο κ.Σαμαράς περιέγραψε στους ευρωπαίους ηγέτες χθες με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής κοινωνία και προειδοποίησε με απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις εάν δεν αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής Οικονομίας. 

Κατά τους επιτελείς του δε, η χώρα ζητά όχι μόνο τη δόση των 31,5 δις ευρώ, αλλά και τις ... μικρότερες των 5 δις (Σεπτεμβρίου) και των 7,2 δις (Δεκεμβρίου) ώστε μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου να έχουν πάρει το δρόμο προς το ελληνικό ταμείο 43,5 δις ευρώ... 


Της Μαρίνας Μάνη από capital, μοντάζ Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.