Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ινστιτούτο Bertelsmann: Στα 17,8 τρισ. ευρώ το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έως το 2020 - Γαλλία, ΗΠΑ και Κίνα αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο - Οι συνέπειες δεν θα είναι άμεσες αλλά η παγκόσμια οικονομία θα μπει σε βαθειά ύφεση

Να αποφευχθεί με κάθε κόστος η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ζητά το γερμανικό ινστιτούτο μελετών Bertelsmann, καθώς όπως επισημαίνει το κόστος μπορεί να φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 17,8 τρισ. ευρώ μέχρι το 2020 με ανυπολόγιστες ζημίες παγκοσμίως εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης που θα προκαλέσει.
Σύμφωνα με την μελέτη των οικονομολόγων Thieb Petersen και Michael Böhmer, εάν η Ελλάδα χρεοκοπίσει και βγει από το ευρώ, τότε το κόστος θα είναι τεράστιο σε βάθος χρόνου. Οι συνέπειες δεν θα είναι εμφανείς άμεσα, αλλά σταδιακά η οικονομία παγκοσμίως θα επηρεαστεί τόσο πολύ που η μοναδική στρατηγική θα πρέπει να είναι να διατηρηθεί η χώρα εντός του ενιαίου νομίσματος.
Το ινστιτούτο αναφέρει ότι η οικονομία που θα επηρεαστεί περισσότερο θα είναι η Γαλλία, για την οποία το κόστος μπορεί να φτάσει στα 2,9 τρισ. ευρώ, μετά θα επηρεαστεί η αμερικανική οικονομία (2,8 τρισ. ευρώ), η Κίνα (1,9 τρισ. ευρώ) και η Γερμανία (1,7 τρισ. ευρώ). Οι συνέπειες συην αρχή θα φαίνονται οριακές, ωστόσο όσο θα περνάει ο καιρός οι αγορές και η οικονομία θα επηρεάζονται όλο και περισσότερο. Η εμπιστοσύνη θα χαθεί και οι επενδύσεις θα σταματήσουν σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, στις χώρες δηλαδή που θα είναι επόμενες υποψήφιες προς χρεοκοπία.
Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους, τα κεφάλαια θα σταματήσουν να κινούνται στην παγκόσμια οικονομία από το φόβο που θα προκληθεί μετά το σοκ της διάλυσης της ευρωζώνης, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι να οδηγηθούμε σε παγκόσμια ύφεση.
Στην ουσία το ινστιτούτο απαντά στις εκτιμήσεις για επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ελληνικό ζήτημα, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις πληθαίνουν. Ήδη η οικονομολόγος της Roubini Global Economics, Megan Greene, προβλέπει ότι η έξοδος θα γίνει στις αρχές του 2013, ο Willem Buiter, της Citigroup, βλέπει να συμβαίνει έως το 2014, ενώ ο Σουηδός Υπουργός Οικονομικών, Anders Borg, τον οποίο οι Financial Times ανέδειξαν ως τον καλύτερο Υπουργό του πλανήτη, εκτιμά την έξοδο μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.