Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τρόικα και αγορές περιμένουν την κάλπη...



“Τρέχουμε” για 6,3 δισ. ευρώ...
«Το τεστ της αλήθειας» ετοιμάζουν οι δανειστές στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Τέσσερις μόλις μέρες αφού κλείσουν οι κάλπες, η Τρόικα θα πρέπει να «επικυρώσει» το όποιο αποτέλεσμα, δίνοντας το πράσινο φως για να εισπράξει η Ελλάδα την ... τελευταία δόση από το πρώτο δάνειο του PSI.


Στις 10 Μαϊου το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει την δόση των 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τα λεφτά αυτά θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα ομόλογα που λήγουν και κατά κύριο λόγο αφορούν εκείνα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Τρόικα ενδεχομένως να «τρενάρει» την πληρωμή της δόσης, αναλόγως της πολιτικής κατάστασης ή και της δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης. Αλλά… επ’ ολίγον μόνον, γιατί στις 15 του μηνός λήγει και το ομόλογο-μυστήριο των 450 εκατ. ευρώ, οι κάτοχοι των οποίων δεν έχουν δεχθεί να «κουρευθούν». Τα 450 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στα 5,3 δισ. και αν δεν έχουν εισπραχθεί ως τότε, τότε γεννάται πρόβλημα πληρωμών.

Ανοικτό παραμένει και πώς τελικώς θα αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι. Η απόφαση αν θα πληρωθούν ή αν θα «κουρευτούν» αναγκαστικά, θα πρέπει να ληφθεί από την νέα κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους, γιατί θα έχει βαρύνουσα σημασία και μπορεί να τινάξει στον αέρα και το PSI, αν προκαλέσει πιστωτικό επεισόδιο και πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνων σε όσους αγόραζαν τα CDS, ή να ανοίξει την όρεξη και σε άλλους ομολογιούχους να αρνηθούν το «κούρεμα».

Το πρώτο, πάντως, τεστ για το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα έρχεται την Τρίτη, Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων με στόχο την άντληση 1 δισ. ευρώ.

Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου…

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.