Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ Η ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής των πολιτών και των επιχειρήσεων, κατάσταση που αντανακλάται στη φετινή έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και στον αυξημένο αριθμό των αναφορών, οι...
οποίες θίγουν οικονομικά ζητήματα. Στην κορυφή βρίσκονται τα φορολογικά, με αιχμή την καταστρατήγηση από το κράτος νόμιμων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως ο συμψηφισμός οφειλών, και η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω αδυναμίας πληρωμής του έκτακτου ειδικού τέλους.
Την ίδια στιγμή, η κακοδιοίκηση «κατοικοεδρεύει» στα ασφαλιστικά Ταμεία, με τις καθυστερήσεις στη χορήγηση σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης να είναι πρωτοφανείς: Oι συνταξιούχοι παίρνουν την «κουρεμένη» σύνταξή τους μετά δύο χρόνια, αφού για να βεβαιωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απαιτούνται δύο και πλέον έτη. Την κατάσταση στο Δημόσιο δυσχεραίνουν οι εγκύκλιοι, καθώς όπως συμπεραίνει ο Συνήγορος «η διοίκηση παραλλάσσει ή εξουδετερώνει συστηματικά τους νόμους, και το συνηθέστερο μέσο για τέτοιες πρακτικές αποτελούν οι εγκύκλιοι». Ενώ εμφανίζονται να διευκρινίζουν ή να ερμηνεύουν νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπουν ευθέως ή εμμέσως. Η Συνήγορος του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού τόνισε ότι «μια εγκύκλιος δεν μπορεί να παράγει αντίθετο δίκαιο από αυτό που ορίζει ο νόμος, ούτε φυσικά να “αποσαφηνίζει” τον νόμο επί τα χείρω», όπως συνέβη με εγκύκλιο του ΙΚΑ για μη καταβολή των προβλεπόμενων επιδομάτων Χριστουγέννων και Πάσχα σε μικροσυνταξιούχους, κάτω των 400 ευρώ. Στην έκθεση αναδεικνύονται τα εγγενή προβλήματα του φορολογικού μας συστήματος, λόγω της αλλεπάλληλης νομοθέτησης φορολογικών μέτρων, ενώ σε ό,τι αφορά το «χαράτσι» στα ακίνητα, η Αρχή παρατηρεί την έλλειψη σχεδιασμού της διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξής του. Σημειώνει δε, ότι η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος συνιστά στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών και αποτελεί ένα υπέρμετρα επαχθές μέτρο. Παράλληλα, εντοπίζονται χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες, πολυνομία και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, στις οποίες «σκοντάφτουν» οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Εξι στους 10 είχαν δίκιο
Η κ. Σπανού υπογράμμισε την ανάγκη ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου, καθώς η κρίση κλονίζει κοινωνία και διοίκηση και οι σχέσεις κράτους-πολιτών έχουν οδηγηθεί σε ρήξη». «Οι πολίτες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν. Η ίδια η διοίκηση έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και τα στελέχη της τελούν σε διαρκή αβεβαιότητα, την ώρα που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Στις παρούσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες η ανάγκη για επανακαθορισμό των σχέσεων κράτους-πολίτη καθίσταται επιτακτική», είπε.
Κατά τη διάρκεια του 2011 ο Συνήγορος δέχθηκε 10.706 νέες αναφορές. Eξι στους 10 πολίτες είχαν δίκιο, δηλαδή οι καταγγελίες τους σε ποσοστό 61,6% ήταν βάσιμες. Περίπου το ένα τέταρτο των προβλημάτων κακοδιοίκησης εντοπίστηκε στους φορείς που εποπτεύει το υπ. Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.