Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ΟΣΟΙ ΤΡΩΝΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Οι άνθρωποι που τρώνε συστηματικά σοκολάτα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος απ’ όσους δεν την βάζουν ποτέ στο στόμα τους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Το εύρημα προέρχεται από μελέτη με 1.000 εθελοντές, η οποία εξέτασε τη διατροφή, τις θερμίδες και τον...
Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) – είναι ένας δείκτης της παχυσαρκίας.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μολονότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες, περιέχει και ουσίες οι οποίες ευνοούν περισσότερο την απώλεια βάρους παρά την σύνθεση σωματικού λίπους.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», η συσχέτιση που εντόπισαν παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, όπως η καθιστική ζωή.

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 20-85 ετών και κατανάλωναν σοκολάτα δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσον όρο (από καμία έως πέντε).

Όσοι από αυτούς έτρωγαν σοκολάτα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, γενικώς προσλάμβαναν περισσότερες θερμίδες (μεταξύ αυτών, πολλές από κορεσμένα λίπη) σε σύγκριση με όσους απέφευγαν τη σοκολάτα.

Ακόμα κι έτσι, όμως, οι λάτρεις της σοκολάτας είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που προσλάμβαναν εξίσου πολλές θερμίδες, αλλά από διαφορετικές, μη σοκολατούχες πηγές.

Σε απόλυτους αριθμούς, πέντε μερίδες σοκολάτα την εβδομάδα σήμαιναν 2,3 έως 3,2 κιλά λιγότερα για όσους τις κατανάλωναν, έναντι όσων την απέφευγαν.

Ωστόσο, η συχνότητα στην κατανάλωση της σοκολάτας, και όχι η ποσότητά της, απεδείχθη η πιο σημαντική για το σωματικό βάρος.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πως η σύνθεση των θερμίδων, και όχι μόνο ο αριθμός τους, έχει μεγάλη σημασία στον καθορισμό του τελικού αντίκτυπού τους στο σωματικό βάρος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μπέατρις Γκόλομπ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Οικογενειακής & Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Άλλα οφέλη

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η σοκολάτα παρέχει οφέλη στην υγεία.

Αρκετές προγενέστερες έχουν δείξει ότι λίγη σοκολάτα κάνει καλό στην καρδιά, ενώ η κατανάλωση κυρίως μαύρης σοκολάτας, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, έχει φανεί να ασκεί ευνοϊκές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Η σοκολάτα – και πάλι, κυρίως η μαύρη – έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου.

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι ιδιαίτερα δραστικά μόρια που παράγονται διαρκώς από τον οργανισμό και προκαλούν βλάβες στα κύτταρά του. Μεταξύ άλλων έχουν σχετιστεί και με την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι κατεχίνες

Η δρ Γκόλομπ και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι η ευνοϊκή επίδραση της σοκολάτας στον άπαχο μυϊκό ιστό του σώματος και στο σωματικό βάρος οφείλεται σε μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών της σοκολάτας, που λέγονται κατεχίνες.

Προγενέστερες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει πως οι κατεχίνες μπορούν να μας αδυνατίσουν. Όπως είχαν δείξει, ποντίκια που τρέφονταν επί 15 ημέρες με επικατεχίνη (είναι η κατεχίνη της μαύρης σοκολάτας), παρουσίασαν βελτιωμένες επιδόσεις στην άσκηση και εμφανείς αλλαγές στην μυϊκή σύστασή τους.

Οι κατεχίνες θεωρείται ο λόγος για τον οποίο και άλλα τρόφιμα, όπως το πράσινο τσάι, συμβάλλουν στο αδυνάτισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.