Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Wall Street: Η ευρωπαϊκή συμφωνία τρομάζει τις "αρκούδες" ...




Σε υψηλά τριών μηνών έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να θέτει υποψηφιότητα για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην... ιστορία του, στο κλίμα ενθουσιασμού που πυροδότησε η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών με τους τραπεζίτες για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση και χρηματοδότηση των τραπεζών και το ενισχυμένο EFSF.


Ο όγκος συναλλαγών ήταν υψηλός, καθώς άλλαξαν χέρια περίπου 6 δισ. μετοχές, ενώ ενδεικτική του κλίματος ήταν η βουτιά του λεγόμενου δείκτη "φόβου" VIX κοντά στις 25,5 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 340 μονάδες (2,86%) κλείνοντας στις 12.209 μονάδες. Από τις αρχές του μήνα κερδίζει άνω του 11% ή περίπου 1.200 μονάδες και αν καταφέρει να διατηρήσει τα κέρδη του στις δύο ημέρες συναλλαγών που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Οκτώβριος, θα καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από πλευράς μονάδων στην ιστορία του και τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 1987, όταν είχε κερδίσει 13,82%.

Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 88 μονάδων (3,32%) στις 2.722,40 μονάδες, διεκδικώντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε μονάδες από το Σεπτέμβριο του 2010. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 43 μονάδων (3,43%), στις 1.285 μονάδες και επέστρεψε σε θετικό έδαφος για το 2011. Τα κέρδη του ευρύτερου δείκτη από τις αρχές του μήνα διαμορφώνονται κοντά στο 12% και αν τα διατηρήσει θα πετύχει με τη σειρά του τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σε επίπεδο μήνα από τον Ιανουάριο του 1987.

Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Bank of America κλείνοντας στα 7,22 δολάρια με άνοδο 9,56%. Ακολούθησαν η Alcoa με "άλμα" 9,48% στα 11,34 δολάρια και η JP Morgan Chase στα 37,02 δολάρια με άνοδο 2,84 δολαρίων ή σε ποσοστό 8,31%.

Το ADR της Εθνικής; Τράπεζας έχασε 2,63% ή 0,02 δολάρια κλείνοντας στα 0,59 δολάρια.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους με στόχο να φθάσει το 120% του ΑΕΠ έως το 2010 με ονομαστική απομείωση των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 50% σε εθελοντική βάση.
Συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση της ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με στόχο τη μεγιστοποίηση των πόρων που θα διαθέτει το Ταμείο.
Για το τραπεζικό σύστημα οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στην ενίσχυση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9% έως τις 30 Ιουνίου του 2012. Οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν πρώτα στις αγορές για την άντληση νέων κεφαλαίων. Εφόσον χρειαστεί οι χώρες θα μπορούν να παρέχουν στήριξη, ενώ ως τελευταία λύση αναφέρεται η χρηματοδότηση από το EFSF.

"Εϊναι προφανές πως όλοι ανέμεναν το συντονισμό της Ευρωπαϊκής κοινότητας", σχολιάζει ο Ben Schwartz, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Lightspeed Financial. "Πιστεύω πως υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν. Όταν έχεις 17 σεφ στην κουζίνα, είναι δύσκολο να φτιάξεις ένα γεύμα".

Μακροοικονομικά μεγέθη

Στα της αμερικανικής οικονομίας, ανέβασε ρυθμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου έπειτα από άνοδο μόλις 0,4% το α΄ τρίμηνο και 1,3% το β΄ τρίμηνο του 2011.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δεν κατάφεραν ωστόσο να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 2,7% του ΑΕΠ για το προηγούμενο τρίμηνο.
Εξάλλου, πτώση ελαφρώς μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου.
Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 2.000 στις 402.000, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 3.000. Σημειώνεται ως τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 404 χιλ. από 403 χιλ.

Χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα το Σεπτέμβριο, που όμως επηρέασαν μόνο προσωρινά το έντονα θετικό κλίμα της αγοράς. Σύμφωνα με την National Association of Realtors, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε 4,6% στις 84,5 μονάδες, που αποτελεί χαμηλό πέντε μηνών, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires δεν ανέμεναν μεταβολή.

Επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε το μπαράζ αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με τις Exxon Mobil, Dow Chemical και P&G να ξεχωρίζουν.
Αύξηση 41% σημείωσαν τα κέρδη της Exxon Mobil το τρίτο τρίμηνο. Διαμορφούμενα στα 10,33 δισ. δολ., ή 2,13 δολ. ανά μετοχή, από 7,35 δισ. δολ., ή 1,44 δολ. ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 2,12 δολ. ανά μετοχή. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 32% στα 125,33 δισ. δολ. ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 113,56 δολ.
Αύξηση 59% στα κέρδη και 17% στα έσοδα κατέγραψε το τρίτο τρίμηνο και η Dow Chemical. Ειδικότερα, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν στα 815 εκατ. δολ., ή 69 σεντς ανά μετοχή, από 512 εκατ. δολ., ή 45 σεντς ανά μετοχή.
Μικρή πτώση των κερδών της ανακοίνωσε αντίθετα η Procter & Gamble για το πρώτο τρίμηνο χρήσης παρά την αύξηση των εσόδων. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου τα κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,02 δισ. δολ. από 3,08 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 8,9% στα 21,92 δισ. δολ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 1,03 δολ. ανά μετοχή με έσοδα 21,58 δισ. δολ.
Στα υπόλοιπα νέα, την αύξηση του τριμηνιαίου μερίσματος κατά 3,8% στα 81 σεντς από 78 σεντς ανά μετοχή αποφάσισε η διοίκηση της Chevron. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του μερίσματος φέτος η οποία θα στοιχίσει στην πετρελαϊκή εταιρεία σχεδόν 60,1 εκατ. δολ.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.