Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι επιπτώσεις ενός «κουρέματος» στην καθημερινότητα μας...




Η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους αποτελεί πλέον …ιστορία. Και από το πρωί άρχισαν οι πρώτες εκτιμήσεις για το πόσο θα «στοιχίσει» στην... καθημερινότητα του μέσου Έλληνα.


Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το ενδεχόμενο να φέρει απευθείας νέους φόρους, δεν υφίσταται. Εμμέσως, πάντως, η ανάγκη να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2012, προς τα εκεί θα οδηγήσει, αλλά μέσα στο χρόνο.

Αντιθέτως, πολύ πιο άμεση θα είναι η επίπτωση στις συντάξεις. Από τη στιγμή που πληρώνονται με βάση και τα αποθεματικά των ταμείων κι αυτά τα τελευταία θα «κουρευτούν» έως και 50%, ως προς τα ομόλογα τους, το ενδεχόμενο μιας μείωσης τους από εδώ και στο εξής θα είναι καθημερινό.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο οι εμπλοκές που θα προκληθούν θα είναι πολλές. Θα ξεκινούν από το χρέος και θα φτάνουν έως το έλλειμμα, κάνοντας ένα «πέρασμα» από δείκτες όπως η ανεργία, ο πληθωρισμός και όχι μόνο. Μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, οι πρακτικές επιπτώσεις της χθεσινοβραδινής συμφωνίας θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα αντιληπτές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.