Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Χωρίς συμφωνία το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου...




Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν θα καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αναφέρει δημοσίευμα των... Financial Times το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που γνωρίζουν τα των διαβουλεύσεων.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των διαπραγματευτών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων - σχετικά με το «κούρεμά» τους - δεν έχουν καταλήξει. Σημειώνει ακόμη ότι ένα σχέδιο αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν περιλαμβάνει καμία διατύπωση για συμφωνία ως προς το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών και αναφέρεται μόνο σε ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα που θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να γίνεται αναφορά σε χρονοδιάγραμμα.

Ένα ξεχωριστό «σχέδιο όρων και προϋποθέσεων» σχετικά με την αύξηση της δύναμης πυρός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) - που αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα της επιδιωκόμενης συμφωνίας - καθιστά σαφές ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν γνωρίζουν πόσο πολύ θα μοχλευθούν τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου. «Ένας πιο ακριβής αριθμός της έκτασης της μόχλευσης μπορεί να προσδιορισθεί μόνο μετά από επαφές με τους δυνητικούς επενδυτές», αναφέρει το σχέδιο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η παραπάνω αναφορά υποδηλώνει ότι οι τελικές λεπτομέρειες για το ΕΤΧΣ μπορεί να μην ολοκληρωθούν έως την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείει, πάντως, να είναι σήμερα έτοιμες οι λεπτομέρειες σχετικά το ΕΤΧΣ, καθώς το σχέδιο των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής περιέχει κενά, τα οποία συχνά συμπληρώνονται λίγες ώρες πριν από αντίστοιχες συνόδους.

Το δημοσίευμα επισημαίνει, ωστόσο, ότι αξιωματούχοι περιέγραφαν μία αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύνοδος θα κινηθεί πολύ κάτω από τις προσδοκίες των αγορών.

Με επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόβσκι, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου Ecofin, σημειώνει ότι το πλήρες πακέτο μπορεί να μην είναι έτοιμο την Τετάρτη και επικαλείται αυτό ως έναν λόγο για την αναβολή της προγραμματισμένης - πριν από τη σύνοδο κορυφής - συνεδρίασης του Ecofin.

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο κόμμα της Αντιπολίτευσης στην Ολλανδία απειλεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει από τη σύνοδο κορυφής, αν δεν έχει το βεληνεκές για να λύσει οριστικά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Αυτή η αλλαγή στάσης αντανακλά την απογοήτευση της ολλανδικής αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι αναγκάζεται να στηρίζει συνέχεια ημίμετρα που απέτυχαν να αναχαιτίσουν την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.