Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έχει σχέση η έξοδος στις Αγορές με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.....;


Όλη μέρα ακούμε στη τηλεόραση αλλά και από την ίδια τη Κυβέρνηση, την ανάγκη της λήψης όλων των πρόσθετων μέτρων και του πακέτου αποκρατικοποιήσεων για να.... πεισθούν οι Αγορές……Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως,αλήθεια, τι σχέση έχουν οι Αγορές με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα....;

Αλήθεια τα προηγούμενα χρόνια χωρίς την επιθετική αποκρατικοποίηση και ιδιωτικοποίηση γιατί οι Αγορές μας δανείζανε….;

Πρόκειται περί πλάνης και παραπληροφόρησης….Οι Αγορές έχουν τους μηχανισμούς εκείνους που απαιτούνται για να μπορούν να ελέγχουν τον δανειζόμενο ως προς την αξιοπιστία του(πιστοληπτική ικανότητα)….Δεν ζητούν ποτέ κάτι άλλο από τα κουπόνια(τόκους) και το χρεολύσιο των Ομολόγων του κάθε κράτους που κρατούν στα χαρτοφυλάκια τους….

Πέρυσι λοιπόν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούσε να «βγάλει» τη χώρα στις Αγορές λόγω των υψηλών spread (που μετρώνται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο της αξιοπιστίας) ….Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας, μια Δανειακή Σύμβαση εκτός Αγορών με νέους δανειστές…..Αυτοί ήταν το Δ.Ν.Τ., η Ε.Ε. και η Ε.Κ.Τ.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό σκεφθείτε έναν επιχειρηματία που δεν μπορεί να δανειστεί από το Τραπεζικό Σύστημα- όχι γιατί έφταιγε το χρέος της επιχείρησης του αλλά επειδή πήγαινε στο υποκατάστημα της Τράπεζας και φώναζε, για να είναι βέβαιος πως τον ακούνε, ότι έχει διεφθαρμένους υπαλλήλους που κλέβουν το ταμείο του και το μαγαζί του μοιάζει με Τιτανικό-αλλά από τοκογλύφους…..

Οι «τοκογλύφοι» λοιπόν δημιούργησαν ένα σχέδιο σωτηρίας-το ονόμασαν Μνημόνιο-που δεν αποτελεί τίποτα άλλο από μια επαχθή δανειακή σύμβαση και είχε ως όρο για την εκταμίευση της κάθε δόσης τη πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές των Πιστωτών….

Βλέπετε κάπου τις Αγορές….;Δεν τις απασχολεί καθόλου αν πάει καλά ή όχι το πρόγραμμα αυτό….Δεν είναι δικά τους λεφτά….Αρκεί που αποπληρώνονται ομαλά…..Γιατί όμως τα spread είναι ψηλά….; Γιατί το έλλειμμα εξακολουθεί να είναι υψηλό, γιατί το χρέος διογκώνεται και το AEΠ καταρρέει…..
Πάμε πάλι πίσω στο παράδειγμα….

Ο επιχειρηματίας λοιπόν που δανείστηκε από τους τοκογλύφους εξακολουθεί να μη μπορεί να δανειστεί από το τραπεζικό σύστημα παρά τις θυσίες που έκανε στο μαγαζί του…Οι τοκογλύφοι του όρισαν το προσωπικό που θα έχει, πόσο θα το πληρώνει,από πού θα αγοράζει τις προμήθειες μέχρι και το πόσες ώρες θα δουλεύουν και πότε θα παίρνουν άδεια….Γιατί…;Γιατί πολύ απλά η Τράπεζα βλέπει μείωση του τζίρου της επιχείρησης και πολλά έξοδα που διογκώνουν το χρέος του….

Έρχεται λοιπόν η Τριμερής Επιτροπή (Τρόικα) και λέει αφού εξακολουθείτε να μη μπορείτε να βγείτε στις Αγορές θα υποθηκεύσετε τη Χώρα σας…..Και θα λάβετε επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής….Αλλιώς χρεοκοπείτε….

Ήρθαν λοιπόν στο μαγαζί του ανθρώπου και του είπαν να υποθηκεύσει τα σπίτια των εργαζομένων του….Όχι τα δικά του….Αυτός το ονόμασε συναίνεση για τη σωτηρία του μαγαζιού…..Και έλαβε επιπλέον μέτρα περικοπών στους εργαζόμενους για να ικανοποιηθούν οι τοκογλύφοι…..Έφτασε στο σημείο να απολύσει κάποιους που είχαν υποθηκεύσει το σπίτι τους για εκείνον….

Η τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει όμως ελάχιστη αξιοπιστία και δε του ανοίγει τις πόρτες επειδή το πρόγραμμα που ακολούθησε απλά ήταν λάθος…..

Η υποθήκευση που ζητήθηκε ήταν για τους τοκογλύφους και όχι για τη Τράπεζα....

Τώρα αν αυτός ο επιχειρηματίας που υποθήκευσε τα σπίτια των εργαζομένων του για τη σωτηρία του μαγαζιού ήταν απλά άτυχος, θύμα εκβιασμού των τοκογλύφων ή υποχείριο τους πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη……Όχι από ένα απλό κείμενο…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.