Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΒΑΣΙΜΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΙΑΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C


Ένα βήμα πριν από την έγκρισή τους στην αμερικανική αγορά βρίσκονται δύο νέα φάρμακα κατά της ηπατίτιδας C, τα οποία εξαλείφουν πλήρως τον ιό στην πλειονότητα των ασθενών, και μάλιστα σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερες παρενέργειες σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται...
εδώ και 20 χρόνια.
Η ηπατίτιδα C είναι λιγότερο γνωστή από τις ηπατίτιδες A και B, είναι όμως εξίσου σημαντική για τη δημόσια υγεία: μολύνει έως και το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, συνήθως χωρίς να γίνεται αντιληπτή. Χωρίς θεραπεία οδηγεί σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.
Οι σημερινές φαρμακευτικές αγωγές βασίζονται σε κοκτέιλ δύο ουσιών (ιντερφερόνη Α και ριμπαβιρίνη), ωστόσο προσφέρουν πλήρη ίαση μόνο στο 40% των ασθενών. Η αγωγή διαρκεί περίπου ένα χρόνο και προκαλεί σοβαρές παρενέργειες όπως κόπωση, αναιμία και κατάθλιψη.
Τα δύο νέα φάρμακα που αξιολογεί τώρα η FDA (η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) λειτουργούν με διαφορετικό μηχανισμό. Είναι αναστολείς της πρωτεάσης, δηλαδή μπλοκάρουν ένα ένζυμο, την πρωτεάση NS3-4A, την οποία χρειάζεται ο ιός για να συναρμολογήσει τα αντίγραφά του.
Το ένα φάρμακο είναι το boceprevir της αμερικανικής Merck και το δεύτερο είναι το telaprevir της επίσης αμερικανικής Vertex Pharmaceuticals.
Σε συνδυασμό με το στάνταρτ φαρμακευτικό κοκτέιλ, καθένα από αυτά τα φάρμακα αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στο 75 με 79 τοις εκατό, ενώ παράλληλα μειώνει το χρόνο της θεραπείας.
Εκτός όμως από τα νέα φάρμακα της Merck και της Vertex, οι ασθενείς μπορούν να ελπίζουν και στα δεκάδες άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια των δοκιμών. Η Bristol-Myers-Squibb, για παράδειγμα, δοκιμάζει ένα φάρμακο που αναστέλλει μια άλλη πρωτεΐνη του ιού, την NS5A.
Άλλες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης εμβόλια που προλαμβάνουν τη λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.