Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΟ 74% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Ρεπορτάζ : Γ. Παπαδογιάννης - Σ. Νίκας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Πάνω από επτά στους δέκα Ελληνες (74%) θεωρούν ότι πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «σίγουρα» ή «μάλλον» αναγκαίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, η οποία διενεργήθηκε για... 
λογαριασμό της «Κ» και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Μάλιστα, το 41% των ερωτηθέντων απάντησε στη σχετική ερώτηση ότι «σίγουρα» είναι αναγκαίες οι αποκρατικοποιήσεις, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σ’ ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς η αλλαγή στάσης της κοινής γνώμης για το θέμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
Αλλωστε, το 58% των ερωτηθέντων έχει πλέον θετική άποψη για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, άλλο ένα 58% θεωρεί ότι (σίγουρα ή μάλλον) δεν πρέπει να υπάρχει μονιμότητα στο Δημόσιο.
Αλλωστε το 69% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο αξιολογεί θετικά το 58% των ερωτηθέντων έναντι 18% που έχουν αρνητική άποψη. Αντίστροφη είναι η εικόνα για τον δημόσιο τομέα με το 59% των πολιτών να τον αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 17% θετικά. Η εικόνα του Δημοσίου έχει επιδεινωθεί ραγδαία, καθώς αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2009 κατέγραφε θετική κρίση για τον δημόσιο τομέα σε ποσοστό 40% και αρνητική άποψη σε ποσοστό 35%. Tο 63% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ για τους δημοσίους υπάλληλους η θετική κρίση είναι μόλις στο 24%.
Η μεγάλη πλειοψηφία, άνω του 60%, συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, των καζίνο και του ΟΠΑΠ. Ισχυρό ποσοστό, άνω του 50%, βλέπει θετικά την ιδιωτικοποίηση των ΟΑΣΕ/ΕΘΕΛ/ΗΛΠΑΠ, της Τράπεζας Αττικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Περίπου μοιρασμένες είναι οι θετικές - αρνητικές απόψεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, των περιφερειακών αεροδρομίων, των ΕΛΠΕ, των ΕΛΤΑ και της Αγροτικής Τράπεζας. Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω καταγράφεται θεαματική ανατροπή σε σχέση με το 2008, όταν η πλειοψηφία ήταν ενάντια των ιδιωτικοποιήσεων των παραπάνω εταιρειών. Ακόμα και στην περίπτωση της ΔΕΗ, όπου το 48% εμφανίζεται αρνητικό στην προοπτική ιδιωτικοποίησης, καταγράφεται σαφή στροφή της κοινωνίας υπέρ της αποκρατικοποίησης της εταιρείας καθώς το 47% συμφωνεί από 40% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2008. Η μόνη εταιρεία που καταγράφει αύξηση της αρνητικής στάσης σε ιδιωτικοποίηση είναι η Εθνική Τράπεζα (52% από 41% το 2005) κάτι που πρέπει να αποδοθεί στην έντονη κριτική που διατυπώνεται για το τραπεζικό σύστημα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Οι πολίτες αξιολογούν θετικά τη λειτουργία επιχειρήσεων που πλέον βρίσκονται υπό ιδιωτικό έλεγχο (έναντι του πώς λειτουργούσαν υπό κρατικό έλεγχο) όπως ΟΤΕ (58% θετικά), Ολυμπιακή (54%) και Εμπορική Τράπεζα (43%). Αντίθετα, αρνητική σε ποσοστό κοντά στο 50% είναι η κρίση για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΛΠ, της ΑΓΕΤ Ηρακλής και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η θετική αξιολόγηση για επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή, με την οποία χιλιάδες πολίτες έχουν καθημερινή επαφή, και η αρνητική αξιολόγηση για επιχειρήσεις όπως ο ΟΛΠ και η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής, που δεν έχουν συναλλαγές με πολίτες, ενδεχομένως αποκαλύπτει την κυριαρχία ιδεολογικών εμμονών. Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το 58% των ερωτηθέντων εμφανίζεται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων έναντι 38% που είναι υπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.