Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ'


Πιο ελαστικά κριτήρια για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», που επιδοτεί παρεμβάσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στις κατοικίες, εισηγήθηκε η αρμόδια επιτροπή υποστήριξης του προγράμματος, και αποδέχθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η...
συμμετοχή των ενδιαφερομένων.
Στις επιδοτούμενες παρεμβάσεις εντάσσονται οι δαπάνες για την κατασκευή σωληνώσεων, για αποξηλώσεις και αποκομιδή παλιών εγκαταστάσεων, καθώς και για την τοποθέτηση σητών στα κουφώματα.
Παράλληλα, στα κτίρια με τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις δεν είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται η αναβάθμισή τους κατά μια κατηγορία, αλλά εξετάζεται το ποσοστό εξοικονόμησης
ενέργειας, ενώ ρυθμίζονται περιπτώσεις που τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί μεν πριν από το 1980 (μια από τις βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής), αλλά δεν υπάρχει η οικοδομική άδεια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν αίτηση για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 16 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπονται τα εξής:

1) Η χρήση του ακινήτου ως «κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία» μπορεί εναλλακτικά να πιστοποιηθεί από τη διεύθυνση κατοικίας στο Ε1.

2) Στην περίπτωση που το κτήριο έχει κατασκευαστεί πριν τις 31/12/1979, αλλά ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, μπορεί να προσκομίσει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, ανεξάρτητα από την ημερομηνία που αυτό εκδόθηκε (όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις εξαίρεσης από κατεδάφιση).

3) Στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια ή το σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, μπορούν να προσκομιστούν στη τράπεζα πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

4) Η προσκόμιση των προσφορών στην τράπεζα δεν είναι υποχρεωτική. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός διαμορφώνεται βάσει της αίτησης του πολίτη.

5) Είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες που αφορούν στα εξής: σήτες, αποξηλώσεις/καθαιρέσεις και αποκομιδή, δίκτυο διανομής για τη θέρμανση των χώρων.

6) Η πρόταση του ενεργειακού επιθεωρητή πρέπει να περιλαμβάνει υλικά/συστήματα με ενεργειακά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν είναι υποχρεωτικό να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ.

7) Μοναδική απαίτηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση κατά μια ενεργειακή κατηγορία, καθώς δεν εξετάζεται η επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε ποσοστό 80%.

Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση κατάταξης της κατοικίας στην κατηγορία «Η», εάν δεν επιτυγχάνεται αναβάθμιση κατά μία κατηγορία, αρκεί η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 50% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.