Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΚΑΝΤΑΦΙ...

Για το χαρακτηρισμό ή μη της βίαιης καταστολής της εξέγερσης στη Λιβύη ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» συγκρούστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τις διαβουλεύσεις για το ψήφισμα-απάντηση των Ηνωμένων Εθνών στον... 
Μ.Καντάφι. Τα 15 μέλη συμφωνούν στην επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Καντάφι αλλά παραμένει ασαφές εάν η αναφορά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπλοκή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα παραμείνει στην τελική μορφή του ψηφίσματος.

Σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, η αντιπροσωπεία της Λιβύης στον ΟΗΕ -που έχει αποκηρύξει τον Καντάφι- διαμήνυσε στο Συμβούλιο την υποστήριξή της σε παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο (ICC).

Μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει το Reuters, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει παραπέμψει μόνο μία υπόθεση στο ICC, τη σύγκρουση στο Νταρφούρ. 

Το σχέδιο του ψηφίσματος έχουν συντάξει η Γαλλία και η Βρετανία, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Το κείμενο ζητά τερματισμό της βίαιης επέμβασης του καθεστώτος και αναφέρει ότι «οι συστηματικές επιθέσουν που λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη σε βάρος του άμαχου πληθυσμού μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για την παραπομπή της υπόθεσης στο ICC ενώ τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα βλέπουν γενικά με δυσπιστία το διεθνές δικαστήριο. Στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών όμως, η Ουάσινγκτον φαίνεται να υποστηρίζει την παραπομπή ενώ η Μόσχα εμφανίζεται αδιάφορη. 

Σύμφωνα με κάποιες διπλωματικές πηγές, η Πορτογαλία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα φαίνεται ότι προτιμούν πιο «χαλαρή» διατύπωση, που θα άφηνε απλώς ανοικτό το ενδεχόμενο παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το σχέδιο ψηφίσματος προβλέπει επίσης ένα «οπλοστάσιο» κυρώσεων, μεταξύ των οποίων εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Λιβύη, απαγόρευση ταξιδίων για τον συνταγματάρχη Καντάφι και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.