Οποιος συνταξιούχος κάτω των 55 ετών αναλαμβάνει εργασία θα χάνει τη σύνταξή του, ενώ πάνω από αυτή την ηλικία θα χάνει το 70% του τμήματος της σύνταξης που κυμαίνεται πάνω από 991,2 ευρώ το μήνα.
Αυτό διευκρινίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ σε εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Το μέτρο αφορά όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο, ενώ όσοι ήδη εργάζονται χωρίς πέναλτι υπάγονται στις νέες δρακόντειες ρυθμίσεις από τις αρχές του 2013. Σύμφωνα λοιπόν με την εγκύκλιο, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τη 15η Ιουλίου υπάγονται στις ακόλουθες διατάξεις:
* Θα διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών και αναλαμβάνουν εργασία.
* Οσοι είναι πάνω από αυτή την ηλικία θα μπορούν να εργαστούν, αφού πρώτα το δηλώσουν στο Ταμείο τους, με αυστηρούς όμως περιορισμούς που φτάνουν μέχρι την περικοπή της σύνταξης. Συγκεκριμένα, θα περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που ξεπερνά τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (991,2 ευρώ το μήνα). Μόνο από τις κύριες συντάξεις.
Οι διπλοσυνταξιούχοι
* Αν ο δικαιούχος λαμβάνει δύο συντάξεις, αυτές θα αθροίζονται και εάν το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 991,2 ευρώ, θα περικόπτεται το 70% της μεγαλύτερης σύνταξης (ΒΛΕΠΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ). Ευνόητο είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρχει σχετική συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων ασφαλιστικών φορέων.
Οσον αφορά τις περιπτώσεις δικαιούχων κατωτάτων ορίων κύριας σύνταξης, η σύνταξη περιορίζεται στο οργανικό ποσό για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία. Στην περίπτωση που τα ποσά των οργανικών συντάξεων υπερβαίνουν τα κατά περίπτωση ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, θα περικόπτονται αναλόγως.
* Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος ασκήσει ελευθέριο επάγγελμα και είναι κάτω των 55 ετών κόβεται ξανά η σύνταξη. Πάνω από αυτή την ηλικία θα πληρώνει αυξημένα ασφάλιστρα (π.χ. στον ΟΑΕΕ) κατά 50%. Τώρα, εάν η σύνταξη (ή οι συντάξεις) ξεπερνά τα 1.982,4 ευρώ (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) θα περικόπτεται κατά 70%.
* Τα ανωτέρω ποσά απαλλαγής προσαυξάνονται κατά 6 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (198,24 ευρώ) για κάθε προστατευόμενο τέκνο (έως 24 ετών εάν σπουδάζει) ή ανίκανο προς εργασία παιδί. (Δηλαδή η περικοπή του 70% ξεκινά πάνω από τα 1.189,44 ευρώ για ένα προστατευόμενο τέκνο).
Οι ίδιες προβλέψεις ισχύουν και για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς κ.ά. Οσοι συνταξιούχοι εργάζονταν ήδη το 2010, έχουν περιθώριο προσαρμογής μέχρι το 2013.
Εξαίρεση αποτελούν εδώ τα Ταμεία των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών: όποιοι είναι διπλοασφαλισμένοι (π.χ. στο Δημόσιο και το ΤΣΜΕΔΕ) θα πρέπει να συνεχίσουν την ασφάλισή τους χωρίς διακοπή μετά τη λήψη της σύνταξης από το ένα ταμείο (Δημόσιο). Αυτή η κατηγορία ασφαλισμένων συνεχίζει να απασχολείται όπως και παλαιότερα, χωρίς αντικίνητρα.
Για όσους συνταξιούχους αναπηρίας αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα απ' όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών.
Ο χρόνος εργασίας και ασφάλισης αξιοποιείται από το συνταξιούχο είτε για την προσαύξηση της σύνταξης είτε για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (σύμφωνα με τις διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων).
Στους ανωτέρω περιορισμούς υπόκεινται και οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος των φορέων κύριας ασφάλισης, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τον περισσότερο χρόνο ασφάλισής τους στον ιδιωτικό τομέα και καταλαμβάνουν θέσεις ως αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ, ανεξάρτητων διοικητικών αρχών κ.ά.
Τέλος, οι συνταξιούχοι που εργάζονται υποχρεούνται να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές. Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για τους εργοδότες που απασχολούν τους ανωτέρω συνταξιούχους. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.