Τελειωμό δεν έχει το «ψαλίδισμα» αποδοχών και δικαιωμάτων στο ασφαλιστικό, που μπορεί να αγγίξει ξανά ακόμη και τις βασικές συντάξεις.
Πριν ακόμη συμπληρωθεί ένας χρόνος από το νόμο που κουτσούρεψε τις κύριες συντάξεις και αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το αναθεωρημένο μνημόνιο φέρνει νέα μαύρα μαντάτα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους:
* Ανοίγει νέο παράθυρο για επί τα χείρω αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού (όρια ηλικίας, ύψος κύριων συντάξεων).
* Προαναγγέλλεται ψαλίδισμα τόσο του «εφάπαξ» όσο και των επικουρικών συντάξεων. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις, το μνημόνιο περιλαμβάνει και ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού. Ουσιαστικά, η επικουρική σύνταξη θα προκύπτει αφού ληφθούν υπόψη οι αποδοχές του εργαζόμενου καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη χαμηλότερες αποδοχές.
* «Κόβονται» από την 1η Ιουλίου 2011 περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Προβλέπεται ότι θα θιγούν ακόμη και όσοι ανήκουν στη λίστα των βαρέων.
Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ρητή: Αν η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξει ότι η αύξηση της δαπάνης για τις δημόσιες συντάξεις την περίοδο έως το 2060 δεν συγκρατείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 2,5% του ΑΕΠ, θα υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στις βασικές παραμέτρους του ασφαλιστικού. Προς το παρόν έχουν ανακοινωθεί συνοπτικές μελέτες για τα τρία μεγαλύτερα ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ), ενώ, σύμφωνα με την Κομισιόν, από τον Ιανουάριο έχει σταλεί η μελέτη και για τον ΟΠΑΔ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι το περιεχόμενο της μελέτης για το Δημόσιο τώρα αξιολογείται τόσο από την ίδια όσο και από τις υπηρεσίες του ECOFIN. Εκκρεμούν οι μελέτες για τα μικρότερα ταμεία στα οποία ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη το 8% των Ελλήνων.
Από το περιεχόμενο των αναλογιστικών μελετών, θα εξαρτηθεί και το ύψος επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Μάλιστα, τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, καθώς, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, αν οι μελέτες δεν είναι έτοιμες εγκαίρως, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα προχωρήσουν ούτως ή άλλως από τις αρχές του 2012.
Για τις επικουρικές συντάξεις το μνημόνιο προβλέπει επίσης:
* Μείωση του αριθμού των υφιστάμενων ταμείων.
* Αυστηρή σύνδεση των εισφορών με τις παροχές.
* Υιοθέτηση ενός νέου συστήματος «πλασματικών καθορισμένων εισφορών δευτερεύουσας σύνταξης» (national defined-contributions).
Ουσιαστικά, εκτός από τη μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων στα ελλειμματικά ταμεία (σήμερα κυμαίνεται από 20% έως και πάνω από 40% επί της κύριας σύνταξης), θα προχωρήσει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των αποδοχών του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου (το αντίστοιχο έχει ήδη γίνει για τις κύριες συντάξεις με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.