Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Έρχονται... νέα χαράτσια!!!


Νέα δέσμη μέτρων ύψους 24 δις. ευρώ, μέχρι το 2015, αλλά και αναθεώρηση όλων των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, επιτάσσει η επικαιροποίηση του μνημονίου, που δημοσιοποιήθηκε τη Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και όλα αυτά προκειμένου να αποφευχθούν οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, που καταγράφηκαν στους στόχους το 2010, ύψους 4,5 δις. ευρώ, ενώ νέες αποκλίσεις ύψους 1,74 δις. ευρώ βλέπει η τρόικα για το 2011 και ζητεί πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο ο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε πως δε πρόκειται να πειραχτούν μισθοί και συντάξεις. Το πακέτο των µέτρων θα αποτελείται κατά τα 2/3 από περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 από αύξηση εσόδων. Συρρίκνωση του ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ, ύφεση 3% το 2011, και παρεμβάσεις που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2012-14 είναι ορισμένα από τα στοιχεία του επικαιροποιημένου μνημονίου, όπως τα παρουσίασε ο υπουργός.

Μάλιστα, ο Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ανέφικτο προς το παρόν τον στόχο για εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι να βρεθούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Δεκάλογος του "Μνημονίου Νο 4"
Οπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση εξετάζει δέσμη μέτρων που κατά κύριο λόγο θα στοχεύει στη μείωση των κρατικών δαπανών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δέσμη αυτή παίζουν τα ακόλουθα 10 μέτρα:


- Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο για την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Βασικά του στοιχεία θα είναι ο περιορισμός της αναλογίας των επιδομάτων προς τον βασικό μισθό και η σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα. Επίσης θα προβλέπεται και αύξηση των ετών που ισχύουν σήμερα για την αλλαγή μισθολογικών κλιμακίων (από 2 χρόνια σε 3 με 4 έτη). Μάλιστα στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε «αποσυμπίεση μισθών» και σε «αυστηρότερη πολιτική για τους συμβασιούχους». Το μισθολόγιο πιθανότατα θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούλιο.
- Νέες αυξήσεις σε εισιτήρια και τιμολόγια ΔΕΚΟ.
- Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ.
- Περαιτέρω μείωση κρατικών επιδοτήσεων για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων δημόσιων οργανισμών.
- Πρόσθετες περικοπές λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών στις ΔΕΚΟ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εισόδου ιδιωτών σε κρατικές επιχειρήσεις.
- Κλείσιμο δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο.
- Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%.
- Περικοπή ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών.
- Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που θα «κόψει» πολλούς δικαιούχους επιδομάτων.
- Περιορισμός των προσλήψεων μέσω της διεύρυνσης του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις

Ήδη από τη Πέμπτη 24/02 ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκίνησε επαφές με συναδέλφους του στην κυβέρνηση για να καθορισθούν οι άξονες του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Προσαρμογής 2012-2015. Αρχικά συζήτησε το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο με τον Γιάννη Ραγκούση και την Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ για τη Παρασκευή θα συναντηθεί με τους Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Σκανδαλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.