Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΝΤΕΛΗ

Προβλήματα στη διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων του Τάσου Μαντέλη,πρώην υπουργού Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη,διαπιστώνουν τόσο οι ορκωτοί ελεγκτές, όσο και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, προς τους οποίους απευθύνθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.
Από τη διενέργεια επανελέγχου που έκαναν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε το ποσό των 200.000 μάρκων ως εκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρεία, προκύπτει αναντιστοιχία των δηλωθέντων στα "πόθεν έσχες" σε σχέση με τα ποσά που περιλαμβάνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της οικογένειάς του.
Το συμπέρασμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ότι δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις του πρώην υπουργού επί δύο χρονιές (1996, 1997) από τα έσοδα που έγραψε στη φορολογική του δήλωση και στο "πόθεν έσχες".
Σημειωτέον ότι οι χρονιές αυτές είναι που ο Τ. Μαντέλης πήγε στο υπουργείο Μεταφορών και υπέγραψε τις προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ-Siemens. Τις χρονιές εκείνες οι τραπεζικές του καταθέσεις διπλασιάστηκαν από 20 εκατ. δρχ το 1996 στα 46 εκατ. δρχ το 1997 και στα 48,7 εκατ. το 1998.
Από τον έλεγχο για τις χρήσεις 1985-2006 οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν στο πόρισμά τους, διαφορές καταθέσεων - δηλωθέντων που κυμαίνονται από 2,5 - 8 εκατ. δρχ, ενώ από το 2001 από 15.000 - 38.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν αναφέρονται επενδύσεις σε ρέπος, σουάπ και αμοιβαία κεφάλαια που κατείχε η σύζυγος του κ. Μαντέλη Ευθυμία, τα οποία ήταν από το 1997 ως το 2004 και κυμαίνονταν κατ' έτος από 46 - 54 εκατ. δρχ και από 91.000 - 147.000 ευρώ.
Από τον επανέλεγχο της επιτροπής της Βουλής σχετικά με την αύξηση της περιουσίας του πρώην υπουργού, προέκυψαν περιπτώσεις, όπου η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται, από τα οικογενειακά εισοδήματα και συγκεκριμένα το 1997 για τη χρήση 1996 (κατά 4,7 εκατ. δρχ) και το 1998 για τη χρήση 1997 (κατά 49,9 εκατ. δρχ).
Εξ άλλου, από την κίνηση του λογαριασμού του γιού του κ. Μαντέλη και της συζύγου του, κατεγράφησαν από το 2002 - 2006 καταθέσεις από την εταιρεία Ιnfo Quest συνολικού ύψους 285.768 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, αν υπάρχει σχέση της εταιρείας με τους δικαιούχους που να δικαιολογεί τις καταθέσεις αυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα ανακύψαντα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους κατεγράφησαν και στους ελέγχους των κ.κ. Γ.Βουλγαράκη και Γ.Παπαντωνίου, χωρίς όμως να έρχονται, κατά την επιτροπή, σε απόκλιση από τα εισοδήματα τους, ενώ ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και να ανοίξει τους λογαριασμούς του.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να συζητηθεί στην εξεταστική το σύνολο των πορισμάτων τη επιτροπής ελέγχου και σχολίασε:
"Όπως και στην υπόθεση με τις μίζες υπάρχουν και άλλοι Μαντέληδες, έτσι και στην αταξία και τις αντιφάσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες ο κ. Μαντέλης δεν είναι μόνος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.