Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας φέρνει αυξήσεις αποδοχών


Τη σύσταση ομάδας άμεσης επέμβασης επιθεωρητών εργασίας, που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο για να παρεμβαίνει έπειτα από καταγγελία των εργαζομένων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από το υπουργικό συμβούλιο...



Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, η οποία θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και θα χρησιμοποιείται από τον Ιούλιο του 2011 και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από το χώρο εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή, με στόχο την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας και της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων. Τα στοιχεία θα καταχωρούνται on line στο ΙΚΑ, το ΣΕΠΕ και τον ΟΑΕΔ, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις.

Το κίνητρο για τη χρήση της κάρτας θα είναι η μείωση των εισφορών για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τα ταμεία. Σε πρώτη φάση, οι εισφορές θα μειωθούν κατά 10% το καλοκαίρι του 2011, ενώ η μείωση θα φτάσει σταδιακά στο 25% έως το 2013. Έτσι, οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων αναμένεται να αυξηθούν από 10%-25%.

Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 1.200 ευρώ μεικτά πληρώνει 192 ευρώ εισφορές και ο εργοδότης 342 ευρώ σε εισφορές. Ο καθαρός μισθός του είναι 1.008 ευρώ. Αν οι εισφορές μειωθούν κατά 10%, ο μισθός του θα φτάσει στα 1.021 ευρώ, ενώ με μειωση κατά 25% των εισφορών, ο μισθός φτάνει στα 1.056 ευρώ, δηλαδη θα έχει αύξηση 48 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, ο εργοδότης με 10% μείωση θα έχει όφελος 34 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ με μείωση 25%, θα έχει όφελος 85,5 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.